Иран снабдява Русия с голям брой мощни балистични ракети "земя-земя", казаха шест източника пред Ройтерс. Агенцията отбелязва, че по този начин Техеран задълбочава военното сътрудничество между двете санкционирани от САЩ държави.

Предоставените от Иран около 400 ракети включват много от типа "Фатех-110" - балистични оръжия с малък обсег, като "Золфагар", твърдят три ирански източника. Тази ракета, която може да бъде транспортирана от мобилна установка, е способна да поразява цели на разстояние между 300 до 700 км, твърдят експерти.

Иранското министерство на отбраната и Корпусът на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) - елитните сили, които контролират иранската програма за балистични ракети, отказаха коментар. Руското министерство на отбраната също засега не е отговорило на запитванията за коментар.

Доставките са започнали в началото на януари, след като беше сключена сделка на срещи в края на миналата година между ирански и руски служители от сферата на отбраната и сигурността, които се проведоха в Техеран и Москва, заяви един от иранските източници.

Ирански военен представител, който, както и останалите източници, поиска да остане анонимен, поради чувствителността на информацията, заяви, че е имало поне четири доставки и че през следващите седмици ще има още. Той отказа да даде повече подробности.

Друг високопоставен ирански служител заяви, че някои от ракетите са били изпратени до Русия с кораб през Каспийско море, а други са били транспортирани със самолет.

"Ще има още пратки", каза вторият ирански служител и добави: "Няма причина да ги крием. Разрешено ни е да изнасяме оръжия за всяка страна, която желае."

Ограниченията на Съвета за сигурност на ООН върху износа от Иран на някои ракети, дронове и други технологии, изтекоха през октомври, посочва Ройтерс.

Въпреки това САЩ и Европейският съюз запазиха санкциите върху иранската програма за балистични ракети на фона на опасенията относно износа на оръжия за неговите проксита в Близкия изток и за Русия.

Четвърти източник, запознат с въпроса, потвърди, че Русия е получила голям брой ракети от Иран, без да дава повече подробности.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви в началото на януари, че САЩ са обезпокоени, че Русия е близо до придобиване на балистични оръжия с малък обсег от Иран, в допълнение към ракетите, които вече са ѝ доставени от Северна Корея.

Американски служител заяви пред Ройтерс, че Вашингтон е видял доказателства за активен напредък в преговорите, но все още няма индикации, че са осъществени доставки. Пентагонът не отговоря засега на запитвания за коментар по темата.

В петък главният прокурор на Украйна заяви, че балистичните ракети, доставени от Северна Корея на Русия, са се оказали ненадеждни на бойното поле, като само две от общо 24 са поразили целите си.

Както Москва, така Пхенян отричат Северна Корея да е предоставяла на Русия боеприпаси, използвани в Украйна.

Експертът Джефри Люис от Института за международни изследвания "Мидълбъри" в Монтерей обаче заяви, че ракетите от типа "Фатех-110" и "Золфагар" са доста по-прецизни оръжия, които могат да нанесат сериозни поражения.