Германският канцлер Олаф Шолц продължава да се противопоставя на доставката на крилати ракети "Таурус" за Украйна въпреки нарастващия натиск от страна на неговата коалиция, предаде ДПА, цитирайки говорител на правителството.

Утре парламентарните групи от управляващата коалиция се очаква да внесат в Бундестага, долната камара на германския парламент, съвместно предложение за доставка на "допълнителни, необходими оръжейни системи с голям обсег на действие и боеприпаси".  

Оръжията трябва да дадат възможност на Украйна "да осъществи целенасочени атаки по стратегически важни цели, намиращи се далеч в тила на руския агресор", се казва в предложението. Крилатите ракети "Таурус" биха изпълнили тези изисквания, но не са изрично споменати в текста, отбелязва ДПА.

Канцлерът "изцяло" подкрепя предложението, заяви днес говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт. Той обаче не спомена думата "Таурус", но заяви за Шолц, че що се отнася до "доставката на специална оръжейна система, той се придържа към позицията си".

През май Украйна официално поиска от германското правителство крилати ракети "Таурус", които могат да поразяват цели с голяма точност на разстояние до 500 километра.

Шолц е блокирал доставката им за Украйна, както се съобщава, поради опасения, че високите способности, с които разполага оръжието, могат да бъдат използвани от украинските сили, за да поразяват чувствителни руски цели и това да доведе до ескалация на напрежението между Германия и Русия. В началото на октомври германският канцлер реши да не изпраща оръжията на Киев, припомня ДПА.