Четиридесет и девет деца загинаха при преобръщане на претоварената им лодка в северозападен Пакистан, съобщи полицията във вторник, след като водолази прекараха три дни в търсене на телата в ледените води.

Момчетата на възраст между седем и четиринадесет години са били ученици в медресе и в неделя са били заведени на еднодневна екскурзия до живописното езеро Танда Дам.

"Водата на язовира беше замръзнала поради студеното време, което възпрепятства спасителната мисия. Но днес водолазите успяха да се гмурнат дълбоко, за да извадят останалите тела", казва Хатир Ахмад, старши служител в спасителната служба 1122.

Той добави, че от водата са извадени и телата на един учител и един капитан, с което броят на загиналите достигна 51 души.

Мохамед Умар, който продава чай на място за пикник с изглед към популярната туристическа дестинация през уикенда, каза, че през последните няколко дни са се събрали десетки родители и роднини.

"Всеки път, когато от мястото на инцидента се изваждаше тяло, те скачаха на крака, за да видят дали това е техният син, и всеки път ги чувахме да крещят от болка и мъка", каза той по телефона за АФП във вторник.

"Не съм ставал свидетел на такива сцени през живота си, това е нещо, което не може да се обясни с думи".

Езерото Танда Дам се намира на около пет километра от медресето - ислямско училище, което предлага безплатно религиозно образование - в Кохат в провинция Хайбер Пахтунхва.

Удавянията са често срещани в Пакистан, когато остарелите и претоварени плавателни съдове губят своята стабилност и хвърлят пътниците във водата.

През юли миналата година най-малко 18 жени се удавиха, след като претоварена лодка, превозваща около 100 членове на едно и също семейство, се преобърна по време на сватбено шествие между две села.