Какво правим, когато изгубим зъб, а не сме в младежка възраст? Или оставяме нещата така, както са, или търсим някаква алтернатива на зъба. Такава са зъбните импланти. Те са изкуствени корени, които се поставят в костта и служат като опора на коронки и мостове, а и връщат на човек пълноценното усещане за собствени зъби. Наскоро проучване в САЩ установи, че 47% от първото впечатление, което създаваме у околните, се дължи не толкова на дрехите, прическата и дори не и на това колко сме слаби вследствие на фитнес и изтощителни диети, а само и единствено на усмивката, която е плод на хубави и здрави зъби. Липсващите такива затрудняват много сдъвкването на храната, която затормозява стомаха и прави усвояването й непълноценно. Лошите и болни зъби пречат на общуването и самочувствието. Ето как на пръв поглед дребните проблеми с нашите 32 зъба могат да доведат до сериозни хронични проблеми и непълноценен начин на живот.

Съвременните технологии в стоматологията са наистина удивителни, тъй като успешно възстановяват поразени от кариес зъби (чрез естетични фотополимерни пломби) или порцеланови коронки, а мостовете заместват загубени зъби и отново ни връщат комфорта да се храним и да чувстваме със собствените си зъби. Понякога губим доста зъби и става трудно и неестетвено да запълваме празнините с неудобни протези и големи мостове. Сега вече има много по-добро решение. Зъбните импланти позволяват на местата на извадените зъби отново да се ,,поставят" нови титанови импланти, които играят ролята на изкуствени корени, здраво хванати в костта, върху които може да се поставят мостове и корони и да се върне цялостта на дъвкателните зъбни редици. Всъщност не че това е някаква новост - по света те се поставят от повече от 50 години, но масово имплантите навлязоха едва сега. Разбира се, съвременните импланти са много по-добри и се поставят доста по-лесно, а самата процедура става рутинна за много повече зъболекари. Различните марки са наводнили пазара, а повечето зъболекари преминават специализирано обучение, преди да започнат да ги поставят. Процедурата по поставянето на един имплант е около 20-30 минути, прави се с местна упойка, безболезнено е и веднага след това човек може да се върне към всекидневния си живот, без да ползва болнични, да лежи в болница или да се тъпче с болкоуспокояващи.

След период от около 3 месеца, в който имплантът остава пасивен в костта, за да се интегрира с нея, се поставя и коронката върху него и започва пълноценно да участва в процеса на дъвчене. Имплантите са 100%-ов заместител на изгубените зъби, може да дъвчете и да се храните с тях, без да ги ,,пазите" или да се притеснявате да не се счупят. Разбира се, те се нуждаят от поддръжка, поне два пъти в годината трябва да се посещава зъболекарят, за да почистват натрупаните по тях налепи или зъбен камък, а самият пациент се инструктира да ползва микрочетчици и да почиства добре около самите импланти, където не бива да се задържа никаква храна. С такава грижа имплантите без проблем могат да ни служат 20-30 години, дори повече.

Добре е да помислите за импланти почти веднага след като ви извадят зъб поради инфекция или невъзможност да бъде спасен. Това се налага от хода на естествените процеси, които настъпват в костта след изваждането на един зъб. Костта започва да атрофира и да се ,,топи", което прогресивно намалява и шансовете да се постави имплант в тази зона на челюстта. Най-оптимално е да се постави имплант в месеца след изваждането на зъба.

Друго важно условие както за безпроблемното имплантиране, така и за дългия живот на един имплант, е да не сте пушач. Пушенето вреди много на тъканите в устата, а не само на дихателната система, където най-често предизвиква рак на ларинкса и белия дроб. Пушачите имат двойно по-голям риск от загуба на импланта, отколкото хората, които не пушат.