За период от седем години имигранти са внесли в Medicare, програмата за здравно осигуряване на хора над 65-годишна възраст, над 115 милиарда долара. Американци, които са родени в САЩ, са допринесли за същия период само с 28 милиарда.

Публикуването на това проучване става по време на ключов момент в обсъждането на имиграционната реформа. До няколко месеца Конгресът ще гласува закон, който ще даде шанс на 11 милиона души без документи да получат гражданство, зелени карти или временни работни визи. Основен аргумент на политиците, които са против новия имиграционен закон, е това, че имигрантите без статут са в тежест на данъкоплатците.

"Проучването идва в добър момент, защото показва, че трябва добре да помислим, преди да ограничим правата на хора със или без статут, казва пред BG VOICE проф. Колийн Гогнан, която е експерт по имиграционни политики в Чикагския Университет. Данните показват колко много имигрантите помагат на правителството да си плаща сметките." Гогнан обаче добави, че конкретната теза, че те плащат повече, а получават по-малко, е подвеждаща. "Проучването предполага, че Medicare е нечестна система, а това не е така - казва Гогнан. - Всички сме заедно в системата. Плащаме и когато вече не работим, заслужаваме да се грижат за нас."

Имигрантите също могат да се възползват от Medicare. Всеки, който е над 65 години, работил е легално, плащал е данъци, заради което е натрупал определен брой точки за осгуряване, може да се възползва от Medicare. Ежегодно от 2002 до 2009 г. имигранти са изразходвали от 12 до 17 милиарда долара по-малко, отколкото са внасяли. Така се образува остатък в системата, който обаче се харчи от американски граждани, родени в страната. Те плащат 14 милиарда долара на година, а харчат 31 милиарда долара.

Данните са от проучване на учени от Медицинския колеж в Харвард. Те са анализирали информация от преброяване на населението и от здравното министерство. Изследването включва вноски от хора в няколко категории: американски граждани, родени в САЩ; граждани, родени извън страната; хора без документи и такива, които легално пребивават в Америка, но нямат паспорт. Според авторите от Харвард една от причините за голямата разлика във вноските от имигранти и от американски граждани е това, че имигрантите са по-млади и по-здрави. Но и тази теза предизвика коментари. "Не мисля, че е, защото са по-здрави. Повечето не са на 65 години и затова още не отговарят на изискванията, заяви Гогнан. - Всеки се разболява впоследствие и когато навършат годините, ще могат да се възползват и те от здравните помощи."

Друга възможна причина е това, че данните включват вноски от хора без статут, но не е ясно каква е точната сума. Много от тях работят и плащат данъци. По този начин плащат и за Medicare.

По думите на г-н Гогнан основната причина за имигрантите да плащат много за Medicare, а да получават малко, е фактът, че много избират да се приберат в родината си, където да живеят на стари години. Според закона, за да се възползват от системата, хората трябва физически да са на територията на САЩ. Само когато се върнат обратно в САЩ, няма да има проблем да се възползват от Medicare. Относно аргумента, че хората без статут ползват здравни услуги, които се плащат от данъкоплатците, г-н Гогнан казва, че няма данни, които да подкрепят такова твърдение. "Ако някой вярва в това, то е, защото иска да вярва, а не защото е факт", твърди той.

В заключение авторите на изследването пишат, че ако имиграционната реформа не се приеме, това може да бъде опасно за цялата система на Medicare. Поколението на baby boomers вече достига 65 години и ако в схемата не влизат повече пари, отколкото досега, тя ще фалира. Повече имигранти, които работят законно, означава повече данъци и съответно повече средства в Medicare.