Кампанията на 51-годишната Ники Хейли е във възход. Кандидатката за президентската номинация на републиканците вижда нарастване на медийното отразяване, има подновен интерес от големите спонсори и увеличаване на даренията, което показва, че тя може да се състезава срещу Доналд Тръмп, пише Ройтерс в репортаж за кампанията на Хейли.

Реалността е, че тя е изправена пред много тежка битка, за да свали бившия президент и да спечели републиканската номинация. Нейната първа цел е да ограничи битката в партията до себе си и Тръмп

"Не мисля, че ако погледнете числата в момента, можете да си помислите за някого другиго, освен за Тръмп“, коментира Кайл Кондик, изборен анализатор в Центъра за политика на Университета на Вирджиния.

Според обобщените национални проучвания на общественото мнение Тръмп има преднина от около 50% пред Хейли, а губернаторът на Флорида Рон ДеСантис също е в микса.

Тръмп има голяма преднина в щатите, които ще правят ранните номинации в Републиканската партия като Айова и Ню Хемпшир. Все пак Хейли набира позиции в някои социологически проучвания заради силното си представяне в дебатите. Проучванията показват, че тя се изравнява с ДеСантис в Айова и го надминава в Ню Хемпшир.

"Има тесен път" към победата за Хейли, каза републиканският социолог Уит Айрес. Този път включва класиране на най-високо ниво в Айова и в Ню Хемпшир, но и победа в родния ѝ щат Южна Каролина, където тя е била губернатор. Това би осигурило на Хейли нещата, от които ще се нуждае, за да има шанс срещу Тръмп - импулс, медийно отразяване и пари от републикански донори, които са против Тръмп.

"Импулсът има огромно значение в тези неща. Много зависи от това кой се справя добре в ранните състезания. Това има драматичен ефект върху по-късните състезания", казва Уит Айрес.

Проучванията на общественото мнение сочат, че спечелването на Южна Каролина ще бъде трудна задача. Според RealClearPolitics, която обобщава данните от анкетите, Тръмп има 30% преднина пред останалите, а Хейли е на второ място.

Преднината на Тръмп в Айова също е около 30%, където Хейли е трета след ДеСантис, и 27 точки пред Хейли в Ню Хемпшир. Тръмп набра сила, откакто се сблъска с множество съдебни обвинения заради опитите му да отмени изборната победа на Джо Байдън през 2020 година. Заради това избирателите, които първоначално не бяха склонни да го подкрепят, се събраха на негова страна.

За да има шанс, Хейли се нуждае надпреварата да се свие до двама души - нея и Тръмп, което ще ѝ позволи да се опита да обедини фракциите срещу Тръмп в партията, като същевременно може би ще открадне някои от избирателите на Тръмп.

"Полето се консолидира и ще продължи да се консолидира през следващите седмици и като единствен кандидат с инерция – Ники печели най-много от това“, каза Оливия Перес-Кубас, говорител на Хейли.

Тръмп все още не обръща внимание

Досега кампанията на Тръмп е насочила по-голямата част от огъня си към ДеСантис. Ако възходът на Хейли продължи, тя вероятно ще се сблъска с атаките от кампанията на Тръмп, про-Тръмп влиятелни лица в социалните медии и свързаните с тях групи.

Говорител на Тръмп не отговори на въпросите дали кампанията скоро ще насочи вниманието си към Хейли. Политическите анализатори до голяма степен са съгласни, че най-добрият шанс на Хейли срещу Тръмп би бил да се изправи лице в лице с него, без други съперници, но дори това ще изисква значителна и може би безпрецедентна промяна в мнението на републиканците.

Контрастите между Тръмп и Хейли

Антиимиграционната платформа на Тръмп остава изключително популярна сред голяма част от електората на Републиканската партия. Хейли е по-скоро традиционен републикански кандидат. Тя води кампанията си като външнополитически ястреб и фискален консерватор.

Хейли подкрепя по-активна външна политика от изолационисткия Тръмп, но е заела по-твърда позиция по отношение на абортите от бившия президент. С това не е ясно дали тя привлича подкрепа заради политиката си или заради факта, че Хейли просто не е Тръмп .

Хейли, която беше посланик в ООН при Тръмп, вече се утвърждава като влиятелен кандидат, след като мрежата на фамилията Кох я подкрепи и обеща да използва огромните си ресурси за популяризиране на нейната кандидатура.