Похапването на ядки, включително фъстъци и фъстъчено масло, може да ви помогне да живеете по-дълго и да намали риска от смърт от сърдечносъдови заболявания. В ново проучване обект на изследване е хранителният режим на над 200,000 души от САЩ и Китай. Учените добавят към хранителния режим на жените и мъжете ядки, фъстъци и фъстъчено масло. Резултатите от него потвърждават ползите за здравето и най-вече сърдечната система от включването на ядки в менюто.

„Изследването показва, че консумацията на фъстъци и фъстъчено масло може да се счита за водене на здравословен начин на живот", посочва д-р Сиао-Оу Шу, професор по медицина в университета в Тенеси. Тя допълва, че фъстъците са значително по-евтини от ядките и това е важна тяхна характеристика, която е от значение за хората с ниски доходи.

„Тъй като фъстъците са много по-евтини от бадеми или кашу и са по-широкодостъпни за хората от всички раси и социалноикономически равнища, резултатите от нашето изследване предполагат, че повишаването на потреблението на фъстъци е икономически ефективен подход за подобряване на здравето и превенцията на сърдечносъдовите заболявания", коментира проф. Шу. По колко обаче фъстъци е добре да похапваме, за да сме здрави? Според проф. Шу е добре да консумираме около 2 супени лъжици обелени фъстъци дневно. „Фъстъченото масло е също толкова здравословно, колкото фъстъците и ядките", посочва тя. Въпреки че проучването не дава яснота дали е по-добре да похапваме ядките осолени или безсолни, проф. Шу посочва, че хората трябва да имат предвид рисковете за здравето, свързани с високия прием на сол. „Ядките са богати на хранителни вещества като наситени мастни киселини, фибри, витамини, антиоксиданти, аргинин и други фитохимикали", обяснява проф. Шу. И посочва, че всички те помагат за доброто здраве на сърцето.
Соня Анджело, диетолог в Академията по хранене и диететика в Сан Франциско, също подкрепя препоръката всекидневното консумиране на ядки да стане част от здравословния хранителен режим. Тя дава този съвет на всеки, който иска да се погрижи за сърцето си.

„Бъдете сигурни, че ядките са подходящи за диета и здравословно хранене, ако, разбира се, не са захаросани или покрити с шоколад", уверява диетологът. Ако обаче похапваме ядките и фъстъците осолени или пък добавени към различни сладкиши, шоколади и вафли, не само че ще навредим на фигурата си, но и ще се лишим от здравословните им ползи. Съветът на Анджело е да консумираме ядките сурови и отделно от други храни. Те са идеални за междинна закуска и за залъгване на глада между отделните хранения.