Мария Петрова

Ябълката е едно от  най-широко култивираните дървета. Произлиза от Западна Азия, където все още могат да се открият диворастящи предшественици. Дивата форма се среща в планините на Централна Азия - в Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и китайската провинция Синдзян. Архивите сочат, че Александър Велики  открива дребни ябълки в Мала Азия през 300 г. пр. н. е. Според други хроники древните гърци са отглеждали ябълкови насаждения преди повече от 600 г. пр. н. е. Оттам популярността на ябълковото дърво се разпространява към Рим и едва тогава из цяла Европа.

Дълго време ябълките са асоциирани с библейската история за Адам и Ева, макар реално да не се споменава, че споменатият плод е бил ябълка. В норвежката митология  за ябълките се твърди, че магическите сили запазват хората млади завинаги. Днес е доказано, че заради съдържанието си този плод наистина подмладява.

Зимните ябълки, брани през късна есен и съхранявани при температури, близки до нулата, са важна храна в Азия и Европа в течение на хилядолетия,  също така и в Аржентина и САЩ след пристигането на европейците през ХVII век.

У нас този овощен вид се отглежда от дълбока древност. Преди нашествието на турците и след Освобождението ябълката е заемала по-малък дял в плодопроизводството. В началото на миналия век ябълковите градини са заемали по-малко от 2% от всички овощни видове. След Втората световна война започва бързо разширяване на площите и към 1967 г. те достигат близо 500 хиляди декара, което ни е нареждало на първо място в Европа. След промените през 1989 г. по-голяма част от ябълковите градини в България почти напълно се унищожиха. Постепенно се създадоха нови, но славата ни на голям производител е в историята. Сега вътрешният пазар се задоволява основно от вносни ябълки на цени, по-високи от редица субтропични и тропични плодове. В световен мащаб се получават над 50 милиона тона ябълки и това я нарежда на трето място в света след цитрусите и бананите.

Използваната и в днешни дни фраза „ябълката на раздора" датира от старогръцките легенди и митове. Легендата разказва как богинята на раздора Ерида не била поканена на сватбата на Пелей и Тетида и от яд по време на тържеството хвърлила между гостите ябълка, на която било изписано "На най-красивата!". Всяка от трите богини Хера, Атина и Афродита сметнала, че ябълката е точно за нея. Те започнали да се карат помежду си, а Зевс изпратил Парис като арбитър, за да разреши спора. Той дал плода на Афродита, която му обещала Елена - съпругата на спартанския цар Менелай. И така започнала Троянската война - един от най-известните конфликти в историята.