Световноизвестната статуя на Христос Спасител в Рио де Жанейро, Бразилия, ще се присъедини към  забележителностите, които ще носят българските национални цветове на националния ни празник Трети март. Това е станало възможно благодарение на усилията на БФС и министерството на външните работи.

"Българският футболен съюз и Министерството на външните работи осъществиха знакова инициатива, с която подобаващо да бъде отбелязан националният празник на Република България, както и да бъде почетен стогодишният юбилей на централата ни" - пише БФС в съобщение на страницата си във "Фейсбук" - "Един от най-знаменитите паметници на световната култура ще грейне в бяло, зелено и червено в точно 19:30 местно време на 3 март (30 минути след полунощ на 4 март българско време), а церемонията ще бъде излъчвана на живо в канала на Посолството на Република България в Бразилия в YouTube.

Съобщението добавя, че инициативата е и израз на почит към краля на футбола Пеле, който почина през декември миналата година.

По случай 145 години от Освобождението на България родният трикольор ще обагри още Ниагарския водопад, мемориалният мост "Фредерик Дъглас" във Вашингтон, и антените на Willis Tower в Чикаго.