Huawei, които не крият амбициите си в пазара на смартфони, представиха в Лондон следващите флагмански смартфони в Р-серията, в които се поставя сериозен фокус върху възможностите на камерата. Устройствата са две - P8 и P8 max, като и двете ще се предлагат в два варианта - премиум и стандартен. И двата смартфона са с корпус, който е изработен от масивен блок авиационен алуминий. При P8 той е с дебелина едва 6,4 мм. Според компанията дизайнът на P8 е вдъхновен от  книгите  - страници, подвързия и корици, а задният панел е покрит със специална диамантена текстура. Смартфонът ще е наличен в сребърно, златно, черно и сиво, търговската му опаковка ще е прозрачна, а изваждането от нея ще е като сваляне на книга от рафт. Huawei P8 има 5.2" IPS-NEO дисплей с full HD  резолюция и залага на осемядрения 64-битов чипсет Kirin 930/935. Поддържа работа с 2 SIM карти, като и двете могат да се свържат с 4G LTE мрежи. Ще има обаче и версия само с една SIM карта. Батерията е с капацитет 2600 mAh.

Сред софтуерните добавки се отличават новите жестове за управление, които разчитат на кокалчетата при свити пръсти на ръката. С двойното потупване с тях се прави скрийншот с цялата дължина на страницата, а изписването на кръг на екрана бързо селектира съдържание. В допълнение опцията за търсене чрез глас позволява на потребителите да повикат своите изгубени телефони, които на свой ред ще отговорят също с глас. Камерата е получила специално внимание и тя вече е снабдена със система за оптична стабилизация, компенсираща движение до 1,2 градуса, което е два пъти повече и използваната в iPhone 6 Plus. Използва 13МР сензор, който е от типа RGBW и това се случва за пръв път в телефон, твърди Huawei. Благодарение на него в условия с висок контраст яркостта се повишава с 32%, а при ниска осветеност се редуцира с до 78%.

Добавен е и ISP чип с DSLR качество за редуциране на шума в снимките и автоматично разпознаване на условията на снимане. Камерата поддържа атрактивни режими като рисуване със светлина (с фенерче или друг източник на светлина), улавяне на светлинните следи от движещи се автомобили или запечатване движението на звездите върху нощното небе. Компанията дори осигурява предварителен преглед на крайния резултат в реално време, така че да успеете да подобрите кадъра. Р8 поддържа и връзка с още 3 телефона за заснемане на видео от различни ъгли и след това сглобяването му в един клип директно в устройството. Подобен режим има и Sony, но на пръв поглед решението на Huawei осигурява по-качествен финален резултат. За селфи снимките има опция за запазване на персонализирани настройки и благодарение на тях телефонът автоматично ще подобрява лицето ви, когато го открие в кадър.
За качеството на връзката се грижи технологията Signal+, която бързо превключва между антените в двата края на телефона според условията - така се избягва деградирането на сигнала при хващането на телефона. Компанията е ускорила и  връзката с роуминг услуги при пътуване, така че да не се налага да чакате прекалено дълго след попадане в чужда държава. Другите добавки включват система за редуциране на до 90% от околния шум, като се използва микрофонът на обикновени хендсфри слушалки, 2 метра диапазон за работа на вградения хендсфри микрофон и дори възможност за добавяне на допълнителен заден панел с 4,3" E-ink дисплей за четене на електронни книги или достъп до друга информация с намалена консумация на енергия.
Huawei P8 max има 6,8" дисплей и е снабден с батерия с капацитет 4360 mAh за още по-дълго време на автономност. Дебелината на корпуса му е едва 6.8 мм и ще има само версия с 2 SIM карти. Камерите му са с резолюция 5МР и 13МР. Екраните и на двата смартфона са предпазени със стъкло Gorilla Glass 4. Компанията ще предложи и различни аксесоари, сред които и кожен флип калъф за P8 max с перфорация, който прилича на HTC Dot View. Цената на двете версии на Huawei P8 са 499 и 599 евро. И двете са с 3GB RAM, но първата е със 16GB вградена памет, a втората е със 64GB.