Системата за поставяне на срок на годност на храните определено е объркваща. На етикета обикновено има повече от една дата, а надписите „Най-добър до", „Опакован на", „Не използвай след" изобщо не помагат. Често пъти тези дати са само препоръки от страна на производителя за най-добро качество, а не за срок, след който храната става опасна за консумация. Всъщност някои от тези храни, на които е поставен срок на годност от производителя или търговеца, никога не се развалят. Ако сте уморени от изхвърлянето на храна и искате да облекчите бюджета си, вижте кои продукти не е нужно да изхвърляте, след като срокът им на годност изтече:

Мед

Медът няма срок на годност. Той може да промени цвета си и да кристализира, но ще остане безопасен за консумация. Ако искате да върнете течната му форма, просто поставете буркана с мед в топла вода и разбърквайте, докато кристалите се разтворят.

Ориз

Дори и се натрупа плашещо дебел слой прах върху буркана, кутията или опаковката с ориз, съдържанието вътре ще се запази също толкова добро, колкото в деня, в който сте го купили. Това важи за почти всички видове ориз с изключение на кафявия - той гранясва. Само не забравяйте, че трябва да съхранявате ориза в добре затворени контейнери.

Бял оцет

Можете да си купите огромно количество бял оцет на промоция, без да се притеснявате кога ще го използвате. Той никога няма да се развали.

Чист екстракт от ванилия

Чистият екстракт от ванилия е със съдържание на алкохол, така че ще остане свеж и ароматен толкова дълго, колкото го съхранявате в наличност. Имитациите на екстракт от ванилия обаче не разполагат със същата продължителност на живот. С оглед на това може би е по-добре да заложите на по-скъп екстракт, за чийто срок на годност няма да се притеснявате.

Сол

Без значение какъв вид сол използвате, тя ще остане свежа за неопределен период от време в кухнята ви.