Хиляди израелци протестираха за трета поредна вечер срещу правителството на премиера Бенямин Нетаняху и настояха за освобождаването на заложниците, които палестинската ислямистка групировка "Хамас" все държи в ивицата Газа, предаде ДПА.  

Протестиращи в района на Кнесета в Йерусалим призоваха за свикването на нови избори, съобщиха израелски медии. 

През последните няколко месеца в Израел имаше редица масови протести срещу правителството на Нетаняху. Много израелци обвиняват премиера, че се е подчинил на исканията на крайнодесните си коалиционни партньори, с което е осуетил постигането на споразумение за освобождаване на заложниците, държани от "Хамас". 

В кабинета има министри, които се противопоставят на сключването на сделка с ислямистката организация, понеже подобен ход би довел до спиране на огъня и до размяната на заложници с палестински затворници, държани в Израел.

Според Нетаняху обаче липсата на напредък в преговорите между Израел и "Хамас", които се водят чрез посредници, е по вина на палестинската групировка и непреклонните ѝ позиции. 

Напоследък в протестите срещу израелското правителство се включват все повече демонстранти. Зачестяват и критиките към силите на реда, че възпрепятстват достъпа на медицински служители до пострадали демонстранти, както и че полицията използва водни оръдия. 

В понеделник вечерта пред резиденцията на Нетаняху в Йерусалим избухнаха сблъсъци между полиция и протестиращи. Няколко души бяха ранени, като имаше и задържани демонстранти.