Сергей Станишев

Една полезна за България идея е на път да бъде погребана от политиканство и дребни партийни мурафети. От много години опитни хора пресмятат, че ако бъде въведено задължително гласуване, каквото съществува в Гърция или Белгия, партия като ДПС, която в момента рекетира политическата класа на страната и извива ръцете на почти всяко правителство, ще изчезне от небосклона. Причината е елементарна - турското население с български паспорти в България и в Турция гласува под строй до последния имащ право на глас, а българското си стои предимно у дома. Така ДПС получава нереално висок процент, с което измества в регионите, където има гласоподаватели, традиционните партии. При задължително гласуване процентите ще са в полза на останалите партии, защото техният електорат е този, който не обича да се разхожда до урните. Математици изчисляват, че така ще намалее тежестта на ксенофобски организации като ,,Атака", които също успяват почти на 100% да мобилизират поддръжниците си.

Въпреки че всички са наясно с горните изчисления, вариантът гласуването да стане задължително все не намира достатъчно поддръжници сред поредните управляващи. Причината е, че в България политиката не се прави за години напред, а за момента, при това с отчитане на дребните актуални интрижки.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев игра ва банк и поиска национален референдум по темата. Държавният глава има право на това, но решението може да се вземе единствено от парламента. В обръщение към нацията г-н Плевнелиев посочи три конкретни въпроса, които би искал да бъдат обект на допитването:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?   

Още неизрекъл докрай аргументите си, президентът и предложението му бяха заръфани от хиените - политиците на власт и обслужващите ги медии от империята на Делян пеевски. За тях визията за България се простира единствено до следващите избори и до личното им политическо оцеляване, понеже в страната политиката не е изкуство да управляваш, а изкуство да забогатяваш.

Двете управляващи партии - БСП и ДПС, се обявиха гневно против референдума. Веднага към тях се присъедини и ,,Атака". Наместо по същество, трите формации го удариха на политиканстване. Президентът саботирал усилията на управляващите да изработят нов Изборен кодекс (който е все едно преписан от стария, понеже не променя на практика нищо в изборната система), а освен това правел услуга на ГЕРБ. Последното било видно от факта, че и трите въпроса, които държавният глава предлага, били в унисон с предложенията на партията на  Борисов за промени в Изборния кодекс. Те бяха внесени през юли 2013 г. и съответно отхвърлени от управляващите. Какво по-конкретно поиска ГЕРБ - повторно въвеждане на 31 мажоритарни района (от общо 240), каквито имаше при изборите през 2009 г. Странното е, че мажоритарният елемент бе премахнат точно от ГЕРБ, въпреки че тогава те спечелиха всичките 26 мажоритарни места извън контрола на ДПС, което взе останалите 5. ГЕРБ предложиха сега и вариант на задължително гласуване - всички явили се пред урните избиратели да получават ваучери, с които могат да купуват стоки от магазините. Първоначално БСП, ДПС и ,,Атака" харесаха идеята, но понеже не харесват автора й, след кратък размисъл я отхвърлиха.

Как точно реагираха хиените? Сергей Станишев каза дословно, че ,,г-н Плевнелиев се поставя за пореден път в услуга на  ГЕРБ". Инициативата му целяла да попречи на приемане на ново изборно законодателство, а идеята за задължително гласуване на изборите всъщност била ,,идея да се узакони купуването на гласове чрез държавата". Г-н Станишев обаче елегантно пропусна да отбележи, че едно е да даваш ваучери просто за явяване пред урните, а съвсем друго - да плащаш по 20 лева на циганин срещу обещанието да гласува за конкретна партия. Той се нахвърли и срещу мажоритарния вот, който би избрал личности, а не аморфна маса депутати, които гласуват по команда: ,,Дали някой може да си спомни поне 5 имена от 31 на депутати, които са били мажоритарно избрани и би трябвало да бъдат най-ярките в предишния парламент?"

В пълен унисон с БСП бе и реакцията на хиените от ДПС, при това на витиеват литературен български - запазената марка на Лютви Местан: ,,Инициативата на президента се разполага изцяло в сценария на ГЕРБ, които целят евровотът да се проведе по дискредитираните правила от Изборния кодекс на Искра Фидосова.

Всички сме заинтересовани от по-висока избирателна активност, но този въпрос няма да се реши по пътя на насилието върху свободната воля на българските граждани, а с адекватно реформиране на политическата система. Ако нито един от участниците в една или друга предизборна надпревара не представя адекватно нашите политически виждания, допустимо ли е нашата свободна воля да бъде смачкана от законодателя, независимо че не виждаме изразител на своите виждания? Ако в нечия глава се върти идеята, че по този начин може да реализира стратегия за елиминиране или за отслабване на политическата тежест на ДПС, няма да е познал."

От всичко това следва очакваният извод - задължително гласуване няма да има. Нито мажоритарен вот. За референдум пък просто забравете. Сегашната политическа класа иска да е отново във властта, защото българските хиени се хранят не с мърша, а с много пари. А в България, както вече бе споменато по-горе, политиката не е изкуство да управляваш, а изкуство да забогатяваш.