Американският посланик Херо Мустафа, чийто мандат в България изтича, беше удостоена от президента Румен Радев с орден „Мадарски конник“ – първа степен. 

Държавното отличие се връчва за големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ и за разширяването на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес.

Херо Мустафа обаче е първият посланик на САЩ в София, който си заминава без да получи орден „Стара планина“ – първа степен.

По традиция всички посланици на САЩ биват награждавани при приключване на своя мандат в България. Началото на тази неписана традиция е поставено още в зората на демокрацията с награждаването на посланик Уилям Монтгомъри (1993 – 1996 г.) За своите заслуги той е удостоен с орден „Стара планина“ – първа степен. Всички американски посланици след него получават това най-висше държавно отличие на България – Ейвис Боулън (1996 – 1999), Ричард Майлс (1999 – 2002), Джеймс Пардю (2002 – 2005), Джон Байърли (2005 – 2008), Нанси Макълдауни (2008 – 2009), Джеймс Уорлик младши (2010 – 2012), Марси Б. Рийс (2012 – 2015) и Ерик Рубин (2016 – 2019). За посланиците Сол Полански и Хю Кенет Хил, които ръководеха американската мисия в България в самото начало на промените, няма официални данни дали са били награждавани с български отличия.

В наградната система на България 

най-висшето отличие е орден „Стара планина“

под него се намират „Св. св. Кирил и Методий“ и „Мадарски конник“. 

„Днешната церемония е израз на признателност и на високата оценка за всеотдайната работа и безспорния личен принос на посланик Мустафа за развитие на стратегическото партньорство между България и САЩ“, заяви президентът Радев при връчване на отличието.

„И занапред ще разчитаме на САЩ за модернизация на въоръжените сили и укрепване на отбранителните способности на българската армия като устойчив гарант за националната сигурност“, каза още той.

Херо Мустафа прие отличието и отбеляза, че в навечерието на 120-годишнината от установяването на българо-американските дипломатически отношения, връзките, които обвързват нашите две държави никога не са били по-силни.

„Искрено благодаря на всички българи за приятелското отношение. Ще си заминем с чувството за незабравимо преживяване и с България в сърцата си. Пожелавам на страната успехи, а на себе си скоро да дойда отново“, каза още тя.