Високопоставен служител на министерството на отбраната на САЩ, който е присъствал на миналогодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, е имал симптоми, подобни на тези, за които съобщават американски служители, преживели "хаванския синдром", потвърди Пентагонът.

"Хаванският синдром" все още се разследва. Той включва поредица от здравословни проблеми, датиращи от 2016 г., когато служители, работещи в посолството на САЩ в Хавана, съобщават за внезапно необяснимо напрежение в главата, болки в главата или ушите или замаяност.  Уврежданията, получени от ключови американски правителствени служители или членове на техните семейства, бяха част от вчерашен репортаж на телевизионното предаване "60 минути", в който се предполага, че Русия стои зад инцидентите, един от които е станал по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през 2023 г.

"Мога да потвърдя, че високопоставен служител на министерството на отбраната е изпитал симптоми, подобни на тези, за които се съобщава при аномалните здравни инциденти", заяви днес пред репортери заместник-секретарят по печата Сабрина Сингх. 

Сингх препрати въпросите за това дали Русия е имала роля, към разузнавателната общност, която все още разследва въпроса. 

Служителят, чиято самоличност не беше посочена, не е бил част от официалната делегация на министъра на отбраната Лойд Остин, която пътува до Вилнюс, каза Сингх, а е бил там "отделно, като е участвал в срещи, които са част от срещата на върха на НАТО". Той не уточни дали засегнатият служител е трябвало да потърси допълнителна медицинска помощ, да се пенсионира или да преустанови изпълнението на задълженията си, позовавайки се на лекарската тайна. 

През февруари Службата на директора на националното разузнаване в своята оценка на заплахите за 2024 г. установи, че е "малко вероятно" чуждестранен противник да е отговорен за причиняването на мистериозните заболявания, но отбеляза, че разузнавателните агенции на САЩ имат различни нива на доверие в тази оценка.