Преглед на данните за явлението, познато като "Хавански синдром", извършен от разузнавателната общност на САЩ установява, че е "много малко вероятно" чужд противник или енергийно оръжие да е причината, казаха в сряда  официални лица, цитирани от ABC News.

Повечето разузнавателни агенции на САЩ вече стигнаха до заключението, че е "много малко вероятно" чуждестранни врагове да стоят зад поредица от случаи на "Хавански синдром", според нова оценка на Службата на директора на националното разузнаване (ODNI), публикувана в сряда.

Вместо това директорът на Националното разузнаване Аврил Хейнс каза в изявление, че събитията, които са официално посочени като аномални здравни инциденти, вероятно са резултат от други фактори като "съществуващи състояния, конвенционални заболявания и фактори на околната среда"

За пръв път за инцидентите бе съобщено през 2016 г., когато дипломати от САЩ и Канада в кубинската столица се оплакаха от силно главоболие и гадене.

Миналато година източници казаха на ABC News, че ЦРУ е разследвало и обяснило стотици случаи на това явление, но продължава да разследва двайсетина случаи, останали без обяснение.

Откакто бяха установени в Хавана, тези "аномални здравни инциденти", както ги наричат на административен жаргон, бяха регистрирани последователно в Китай, Германия, Австралия, Русия, Австрия и дори във Вашингтон.

Държавният департамент отказва да направи оценка на броя пострадали, но се споменава числото 200.