Служебното правителство постигна да имаме от октомври месец един непрекъснат спад на цените, така че да можем да се приближим до критерия за инфлация по Маастрихт.

Това каза служебният премиер Гълъб Донев на брифинг в Министерския съвет (МС) след срещата със заместник-председателя на Европейската комисия (ЕК) Валдис Домбровски.

Донев посочи, че по време на срещата са обсъдени също и работата на Народното събрание, законодателството, което трябва да бъде прието, така че България да отговаря на критериите и да може да се присъедини към еврозоната.

Валдис Домбровскис благодари на Донев и представителите на правителството за продуктивната среща.

„Обсъдихме няколко важни теми, свързани с приемането на еврото, работата на България за присъединяване ѝ към еврозоната, за подкрепата на Украйна във войната на Русия“, посочи той, като отбеляза, че фокусът е бил върху присъединяването България към Еврозоната.

По думите му ЕК ще продължи да подкрепя работата на правителството, за да гарантира, че тази работа ще доведе до успех и България ще влезе в еврозоната.

„Поради високата инфлация, пред която са изправени всички държави, заради това България не може да изпълни първоначалната дата.

Надяваме се, че това няма да е дълго чакане.

Надяваме се, че ще може да влезе на 1 януари 2025 г., но трябва да отговори на всички критерии на Маастрихт“, категоричен е Домбровскис и подчерта, че това забавяне на трябва да обезкуражава страната ни, както и че очевидно еврото носи осезаеми ползи и за икономиката, и за гражданите.