Гъбичките на ноктите водят до най-различни травми

До 80% от възрастните хора в цял свят имат гъбички по ноктите, показват резултатите от международни проучвания. При българите процентът е по-малък - 60% . Гъбичките биват няколко вида. През лятото например откриваме тези, които изглеждат като разноцветни петна в зоната на гърба и деколтето. Те са най-повърхностните, най-лесно и бързо лечимите. Проблемът е, че когато у пациента има подходяща среда за развитието им, а за това благоприятстват изпотяването и секрецията на жлезите в кожата му, тогава този вид гъбички могат да го тормозят всяко лято отново и отново.

Другият вид са тези, които най-често причиняват оплаквания между пръстите и ноктите на краката или на ръцете. А третият тип са т.нар. кандида инфекция. Тя се появява, когато най-вече има намаление на защитните сили на организма (проблем с имунитета), при вземането на антибиотици или когато кръвната захар е по-висока.

Гъбичките по ноктите са най-често срещани вероятно защото са трудно лечими. Останалите типове се повлияват по-бързо и лесно от съвременните методи на лечение. Докато нокътната плочка е твърда, плътна и дебела, затова медикаментите трудно стигат до причинителя.

Ако трябва да направим градация на използваните срещу проблема средства на медицината, най-слабо ефективни са лечебните лакове. Ние, дерматолозите, препоръчваме те да се употребяват, когато са засегнати не повече от един или два нокътя, и то не целите. След това се преминава към системното лечение, което изисква здрав черен дроб. То продължава доста дълго време - повече от 3 месеца в зависимост от това какъв медикамент ще изберем. Някои лекарства се приемат всеки ден, други - една седмица, а следващите три се почива. Но и тази терапия не дава 100% резултат, тъй като зависи от различни фактори. Например: дали се носят тесни обувки, дали се упражняват различни видове спорт, дали става дума за болни с нарушен имунитет или за пациенти като плувците и тези, които непрекъснато са във влажна среда.

Всичките тези групи хора са много по-предразположени да развият гъбички по ноктите в сравнение с останалите. В последните години се залага и на премахването им с лазер. Дерматолозите са много ентусиазирани, защото това е по-лесното решение на проблема. Все още обаче няма трайни проучвания, тъй като терапията се прилага отскоро. По тази причина е рано да се каже колко висока е ефективността. В момента се процедира така - изследва се кой е причинителят на гъбичките, а лазерът се използва при определени видове.

Малцина знаят, че зоната на 50 см от ръба на басейна е най-силно заразена и рискова за ,,пипване" на неприятното оплакване. Трамплинът за скокове във водата също може да бъде източник на инфекция, затова на скачачите се препоръчва да носят специални чорапки, за да не се заразят. Това препоръчват и международните изследвания.

Какво обаче има най-голямо значение за появата на гъбички и какво определя дали ние сме сред уязвимите групи? На първо място е чувствителността на организма, а тя е строго индивидуална. В последно време се наложи теорията, че човекът е покрит с микроби и микроорганизми от главата до петите. Т.е. носим опасен ,,воал" от заобикалящата ни флора. Очевидно дали ще се поддадем на болестно въздействие зависи от всички фактори, които посочихме по-горе, а в случая с гъбичките - и от дебелината на нокътната плочка. Ако тя е по-дебела и плътна, вероятността в нея да проникне гъбичната инфекция е по-малка. Но ако имаме чупливи нокти, независимо дали се дължи на въздействия заради професията, на гена или на неправилната грижа, тогава се стига до микротравми. А те представляват ,,входна врата" за гъбичките.

Установено е, че мъжете по-често се оплакват от гъбички по ноктите. Но аз бих апелирала всяка жена, която си прави педикюр или маникюр, да съблюдава за хигиената в салона за красота. Много важно е ползваните комплекти от маникюриста да са индивидуални или стерилни, а ноктите да се обработват атравматично. В противен случай винаги можем да се страхуваме от инфекция.

В момента сме в сезона на спа почивките. Хората често питат какви опасности ни дебнат край парната баня или други подобни помещения? Отговорът е, че пак зависи от индивидуалната чувствителност. Ако обаче някой в семейството - майката или бащата, има гъбички, това се смята за рисков фактор за децата им (особено с повишаването на възрастта).

Искам да се спрем и на неудобните обувки. Българинът си има традиция да купува обувки според модата, без да се замисля удобни ли са и няма ли да му създадат проблеми на краката. Затова съветвам по-младите момичета да не се пъхат в тези модели, които са на висок ток и силно стеснени отпред, защото те нараняват ноктите, а и влияят на свода на стъпалото и начина на стъпване. Винаги една такава травма може да доведе до развитие на гъбички на ноктите на краката. Обяснението е просто - нокътят се наранява, а казахме, че микробите са навсякъде и само дебнат да открият ,,входна врата", през която да влязат. Същото важи, ако се ,,пъхнем" в чужди джапанки, за неудобните маратонки, които носим във фитнеса или докато правим сутрешното си бягане, и за всички останали видове обувки, водещи до запарване и протриване.

И накрая, ако трябва да дадем съвет как да си спестим пипването на гъбички, той е: да се грижим организмът ни да има добър имунитет, да поддържаме добра хигиена, да носим удобни обувки, а жените да внимават, отивайки на педикюр.

 ----

Доц. Жана Казанджиеват е председател на секцията по дерматоалергология в Българското дерматологично дружество, работи в Александровска болница - София