Канадски гражданин, починал в Куба миналия месец, е погребан по погрешка в руски град северно от Москва и властите се опитват да върнат тялото му. 

Правителствен източник заяви анонимно, че е било предизвикателство да се установи какво се е случило с тялото на Фарадж Аллах Джаржур. По думите на служителя в момента се полагат усилия тялото му да бъде върнато в Канада, след като е установено, че две тела са били разменени в Куба, преди да бъдат изпратени в грешните страни.

Джарджур, родом от Сирия, е бил на почивка във Варадеро, Куба, когато в края на март внезапно умира по време на плуване в океана. Смята се, че останките му са били изпратени в Канада, но техниците от моргата в Квебек, натоварени да подготвят тялото за погребение, открили, че мъжът в ковчега не прилича на снимката, предоставена от семейството му. Общественият телевизионен оператор Си Би Ес съобщи, че трупът имал цяла глава коса, татуировки и изглеждал с 20 години по-млад. Джарджур, който се установил в Канада през 2016 г., след като избягал от войната в Сирия, бил на 68 години и нямал коса.

Кубинският министър на външните работи Бруно Родригес се извини на семейството за объркването, като го определи в публикация в социалните мрежи като „нещастен инцидент“.

Канадският му колега Мелани Жоли заяви, че „споделя изключителна загриженост за невъобразимата ситуация, пред която е изправено семейството му“.

„Ще го изровят и ще го изпратят в Канада“, казва дъщерята на Джаржур Мириам пред Си Би Ес.

„Това не е добра ситуация, но нямаме избор. Това не зависи от нас. Можем само да бъдем търпеливи.“