Имиграционните власти планират масирана акция за депортация на нелегални имигранти и техните деца, които са в Съединените Щати въпреки, че имат предупреждение да напуснат страната. Серията от операции са планирани на територията на цялата страна и се очаква да започнат в началото на януари, ако получат финално одобрение. Целта - да се прекъсне последната вълна от нелегално прекосили границата от Централна Америка. Основна мишена на Министерството на националната сигурност са лица и семейства, пристигнали по нелегален път от началото на изминалата година. Таргет ще са тези, които имат финална заповед за депортация, издадена на или след 1 януари 2014 г.

Ако получи одобрение, това ще е първата по рода си мащабна акция таргетираща основно латиноамериканци на администрацията на Барак Обама. По традиция откакто е на власт, фокусът е върху депортациите на престъпници, а не на семейства.

Но по неофициални данни, само 2015-та година, повече от 100 хиляди семейства са влезнали в страната през южната граница с Мексико. Immigration and Custom Enforcement (ICE) ще издирва само онези от тях, които вече имат издадена последна заповед за напускане на страната или т.нар. final notice of removal. Според имиграционния адвокат Ваня Хаджиева, по този начин администрацията на президента Обама иска да покаже, че е сериозна що се отнася до депортацията на онези получили веднъж "последно предупреждение". По информация на Department of Homeland Security, броят на депортирани през 2015-та е най-малък от 2006-та година насам. Причината, според DHS, e спадът в броя на арестите по границата за същия период - почти 30 процента от 2014-та до 2015-та. "Цифрите от миналата година показват засилването на фокуса на министерството, което има за приоритет да депортира осъдени престъпници, които представляват опасност за обществото" каза министърът на националната сигурност - Джех Джонсън. Според източници запознати с планираните масови депортации, цитирани от АВС news и Washington Post, възрастните и децата ще бъдат задържани на място, където ги намерят властите и ще бъдат незабавно депортирани.

Какво означава това за българите без легален статут?

Докато тази национална операция в голяма степен цели да депортира семейства и хора от Латинска Америка, то не е изключено в числото на заловените да попаднат и българи. Имиграционният адвокат Ваня Хаджиева казва, че е добре хората, които имат т. нар. Final notice of removal, издаден от имиграционен съд, да имат план Б в случай, че нещо подобно се случи "Да са готови с финансов план и други дела, които евентуално трябва да се уредят, да имат близък или адвокат, на който могат да се обадят, ако бъдат заловени". Ако някой имат заповед за депортация стара или нова, винаги може да бъде депортиран на място. Голяма част от латиноамериканците, които подлежат на депортация в тази нова акция са кандидатствали за убежище скоро след идването им. Такова обаче им е било отказано, но те са останали в страната тъй като администрацията на Обама депортира с приоритет осъдени престъпници. Въпреки, че планът затова как точно ще се осъществи тази масова акция по намиране и депортиране на нелегалните семейства изглежда труден, от DHS уверяват, че за тях не е проблем да изпълнят намеренията си, тъй като за самите имигранти е трудно да се крият от властите.
Според някои критици на този план, той няма да има търсения положителен ефект и да ограничи нелегалния наплив в страната. Други пък смятат, че действията са прекалени и дори "драконови". По темата се изказаха и кандидати за президент на двете партии. Традиционни демократите се противопоставиха на идеята, като Хилъри Клинтън обяви, че има "сериозни притеснения" за тези, които ще пострадат. А Доналд Тръмп от републиканците се опита да си припише заслуга за плана на Министерството на националната сигурност.