САЩ и евроатлантическите страни от Балканите да се включат със съвместни действия с българските власти по гарантиране на сигурността и противодействие на "зловредното руско влияние". За това е призовал главният прокурор Иван Гешев, който е взел участие в дискусия за последиците от руската агресия в Украйна, съобщават от пресцентъра на държавното обвинение. Срещата е проведена в Конгреса на САЩ във Вашингтон. Гешев е на посещение в САЩ по повод Националната молитвена закуска, която се провежда всеки първи четвъртък на февруари. Организатори на форума, посветен на руската агресия в Украйна, са конгресмените Робърт Адерхолд и Пийт Сешънс. Участие в дискусията взе и конгресменът Джо Уилсън, основател на Групата за приятелство с България в Конгреса, както и още действащи и бивши членове на Камарата на представителите.

Иван Гешев е запознал домакините и гостите на форума с работата на българската прокуратура по противодействие на руските разузнавателни служби в България. Той дал пример със "серията от разследвания, проведени от българската прокуратура, които са довели до принудителното отзоваване от страната на повече от десет служители на руските специални служби, ползвали се с дипломатически имунитет", се посочва с съобщението на държавното обвинение.

Той разяснил, че класическата форма на разузнавателна дейност използва други средства за зловредно влияние

- "политическа корупция, хибридни атаки, включително чрез употребата на медии и разпространяването на фалшиви новини, кибератаки, пример за което бяха действията отпреди три месеца на руската хакерска група „KillNet“, както и зачестилите опити за заобикаляне на санкции, наложени спрямо руската банкова система чрез трансфер на криптовалути". Българският главен прокурор е отчел "известно отстъпление в противодействието на зловредното руско влияние" у нас. „За съжаление с началото на руската военна агресия срещу Украйна и с оглед на това, че България чисто географски се намира в близост до зоната на конфликта, забелязваме един засилен интензитет на зловредно влияние. От съществено значение за моята страна е да подобрим сътрудничеството си, както на национално ниво, така и между съответните институции в партньорските страни“, е казал Иван Гешев, цитиран от пресцентъра. Той връчил на членовете на Конгреса плакети на българската прокуратура.