Германската агенция за вътрешно разузнаване съобщи, че е класифицирала клон на крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" като "потвърдена" екстремистка организация, което позволява той да бъде поставен под "системно" наблюдение.

Популярността на "Алтернатива за Германия" (AfD) рязко се повиши с нарастването на загрижеността за нарастващата миграция, като в проучванията на общественото мнение партията изпревари управляващата коалиция на канцлера Олаф Шолц и вече отстъпва само на основния опозиционен ХДС, предаде АФП.

Клонът на разузнавателната агенция в Саксония-Анхалт съобщи, че миналия месец е взел решение за новата класификация на филиала на AfD в провинцията. Това е един от няколкото региона, които някога са били част от комунистическа Източна Германия, където AfD традиционно получава значителна подкрепа. Партията е начело в провинциите Бранденбург, Саксония и Тюрингия, които ще се явят на избори през следващата година.

Разузнавателните служби започват да наблюдават партията през януари 2021 г. и "резултатът е ясен", казва Йохен Холман, шеф на агенцията в Саксония-Анхалт.

"Партията не само продължава да отстоява противоконституционни позиции..., но и се е радикализирала дотолкова след пандемията от коронавирус, че системното наблюдение с използване на ресурсите на разузнавателните служби е оправдано."

Агенцията изброи списък с опасения относно щатския клон на AfD, които според нея нарушават конституцията. Членовете на партията често са правили антимюсюлмански, расистки и антисемитски изказвания, а водещи членове на партията са използвали "демонизиращ език" за мигрантите, твърдят те.

Партията постоянно е атакувала демократичната система на Германия и нейните институции, като се е опитвала да "подкопае доверието на хората" в тях, заявиха от агенцията. С класифицирането на AfD в провинцията като "потвърдена" екстремистка група, ресурсите на разузнавателната агенция вече могат да се използват без ограничения за събиране на информация за екстремистките активисти на AfD в региона.

Според Федералната агенция за гражданско образование класификацията намалява пречките за наблюдение чрез средства като телефонно подслушване или използване на агенти под прикритие. Това е най-новият ход на властите срещу AfD. През април младежкото крило на партията беше класифицирано като "потвърдена" екстремистка организация.

AfD, създадена през 2013 г. като антиевропейска партия, преди да се възползва от гнева срещу масовата миграция към Германия, има редица успехи напоследък. Миналия месец партията постигна успехи на два ключови парламентарни избора. През юни тя получи първия си пост на областен управител в източната провинция Тюрингия, а през юли - първия си избран на пълен работен ден кмет на град в Саксония-Анхалт.