Имигранти чакат в двора на препълнен лагер във Фридланд, където са настанени близо 3,000 души

Немският канцлер Ангела Меркел определя имиграционната криза в страната като едно от най-големите предизвикателства пред 10-годишното й управление. Тя посети център за бежанци град Хайденау, недалеч от Дрезден, където в ксенофобски протест в края на миналата седмица имаше сблъсъци между крайно десни, антифашисти и полицаи, в които пострадаха поне 30 униформени служители. Инцидентът, в който повечето участници бяха пияни, съвпадна с 23-тата годишнина от една от най-тежките прояви на групово насилие срещу чужденци от края на Втората световна война насам. Между 22 и 24 август 1992 г. стотици войнствено настроени крайно десни хвърляха коктейли „Молотов" срещу убежища за имигранти в Рощок-Лихтенхаген под аплодисментите на близо 3,000 местни жители. По чудо не пострада никой, но бяха арестувани над 370 души и пострадаха близо 250 полицаи, а властите бяха критикувани за бавната си реакция.
Сега Меркел нарече събитията в Хайденау „отвратителни", но политици и пресата смятат, че канцлерът трябва да се намеси по-решително по проблема с бежанците и имигрантите, заливащи това лято Европа. „Отвратително е да гледаш как крайно десни екстремисти и неонацисти крещят с омраза. Но също така безобразно е да видиш, че германски граждани и дори семейства с деца ги подкрепят и участват в шествията им", добави тя.
Хайденау е с 16,000 жители, близо до границата с Чехия и е един от най-силните райони на Националдемократическата партия, спечелила почти 9% на последните избори. В града канцлерката се срещна с бежанци от новия център и разговаря с общината, с доброволци и с органите на реда. Кметът Юрген Опиц бе човекът, който настоя Меркел лично да дойде на място.
Канцлерът смята, че в Европа трябва да има единна реакция на имиграционната криза. „Три-четири държави поемат цялото бреме", каза тя във вторник в Дуисбург, макар страната да очаква през годината до 800,000 души да потърсят убежище. Меркел заяви още, че икономическите имигранти от Балканите трябва да бъдат информирани, че е изключително нищожен шансът им да получат право на пребиваване. „Иначе няма да успеем да помагаме на онези, които наистина се нуждаят", добави тя.
Мнозина от пристигащите тази година бягат от Сирия, Афганистан, Ирак и Еритрея, но близо една трета са от страни като Албания, Сърбия и Косово. В същото време социолозите казват, че още преди вълната от хора да е достигнала Германия, в страната растат ксенофобските настроения. В понеделник гимнастически салон в Науен (на 40 км западно от Берлин) бе опожарен, защото се подготвяше да настани стотина бежанци. Градът е известен с антиимигрантските си настроения и няколко протеста тази година, включително прекъснато от националисти общинско събрание през февруари.
„Тази тълпа, хората, сеещи това насилие, не трябва да получават и милиметър пространство", каза в понеделник в Хайденау вицеканцлерът Зигмар Габриел. Той е също министър на икономиката и лидер на коалиционните партньори от Социалдемократическата партия. Във вторник централата на партията в Берлин бе евакуирана заради заплаха за бомба, а от ръководството съобщиха, че са получили стотици заплашителни съобщения и обаждания, включително и за убийство на членове.
Полицията съобщи в понеделник и за друг инцидент в градската железница на Берлин. В събота двама неонацисти на 32 и 37 години нападнали жена с двете ѝ деца, обиждали я и единият от тях уринирал върху нея. Те са били задържани на следващата гара, а в. „Тагесшпигел" твърди, че семейството, изглежда, е от Източна Европа и децата са на 5 и 15 години. „Те си мислят, че са защитници на истинската Германия, а истината е, че това са хора, които най-малко могат да се нарекат германци", каза Габриел за неонацистите, които скандирали „Хайл Хитлер!" и замеряли полицията с бутилки и фойерверки.
Жители на Хайденау едновременно се срамуват от избухването на насилие и от действията на политиците за посрещане на имигрантите. „Чувстваме се напълно изоставени от държавата, казва 41-годишната служителка в пощата Силвия Целеман. - Те не схващат какво става, казват: „Елате в Германия, ние сме открити." Но после не се интересуват какво се случва на място. Полицията е напълно недостатъчна, видяхте какво стана през уикенда." Франк, 55-годишен собственик на ресторант, допълва: „Възрастните хора тук са работили цял живот и сега трябва да гледат как тези хора идват и получават всичко наготово."