ГЕРБ-СДС се регистрираха за участие в предсрочните парламентарни избори на 2 април. Това стана в последния ден, в който ЦИК приема изборни книжа. Формацията внесе 9999 подписа, толкова колкото внесоха във вторник и коалицията ДБ и ПП. Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че имат амбицията и силата да бъдат първа политическа сила и очерта водещата цел, съобщава БНР.

От формацията се надяват да успеят разликата между тях и новата коалиция на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" да е голяма. "Най-важно е България да излезе от циклите на политическа парализа, в които е последните две години. Политиката да се превърне не в технология на перманентния скандал, а в това, което трябва да бъде – публична среда, която е в състояние да произвежда решения. Защото България е заобиколена от много бури, самата страна е изправена пред кризи и предизвикателства и има нужда от някой, който да носи отговорност и да взема решения. Това е първата цел", каза Дончев пред журналисти.

"Магнитски" може и да повлияе на резултата

Обявеният списък "Магнитски", в който фигурира бившият финансов министър Владислав Горанов, ще окаже влияние в кампанията и в предсрочния вот, смята Дончев, но не се ангажира с конкретна прогноза в каква посока. "Вероятно ще се отрази. Как, в каква степен, ми е трудно да отговоря. Но единственото сигурно е, че това е ярко доказателство, че ние не умеем да решаваме проблемите си в България, като общество, като институции, като правораздавателна система, защото можехме, ако бяхме в състояние, и нямаше да стигаме до списъците "Магнитски" едно, две, не знам дали има и продължение." Дончев отново уточни, че Горанов не е част от ръководните органи на ГЕРБ, но и че той продължава да е член на партията. На въпрос за това кои ще бъдат бъдещи партньори на ГЕРБ-СДС Дончев не даде отговор, но коментира, че участието на "Демократична България" в коалиция с "Продължаваме промяната" силно "затормозява" шансовете за сформиране на ново правителство.