ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС се разбраха за управлението на страната.

Ще бъде подписан механизъм за вземане на решения и назначенията в регулаторите. Това стана известно от изказвания на Бойко Борисов (ГЕРБ), Асен Василев ("Продължаваме промяната"), Христо Иванов ("Демократична България") и секунди по-късно Делян Пеевски (ДПС).

Изявата им дойде около два часа след като премиерът Николай Денков постави условия към ГЕРБ, за да остане управлението на страната.

Основното сред тях е да бъде подписан механизъм за взимане на решения в управляващата конструкция между ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България".

Част от механизма ще бъде и принципът за назначения в регулаторите, като тук ще участва и ДПС, стана още известно от изказванията.

По-рано в петък сутринта министър-председателят Николай Денков заяви, че "или ГЕРБ ще се върне по пътя, по който тръгнахме, с подготовката на законите, които трябва да се приемат, с изпълнението на управленската програма, или през последните две седмици сме се отклонили в грешната посока. Това е залогът, който има."

Дотук се стигна, след като

в четвъртък ГЕРБ наложи своя кандидат за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК),

като той беше избран в Народното събрание с гласовете на ДПС и решаващото неучастие на "Възраждане" в гласуването. "Има такъв народ" също не се включи във вота, макар да се определя като опозиционна на кабинета партия. 

"Беше демонстриран начин за взимане на решения, който може да бъде опасен, даже фатален за развитието на България, ако той бъде приложен в следващите дни и седмици, когато очакваме гласуване по Конституцията, избор на състав на антикорупционната комисия и регулаторите", заяви Николай Денков.

Премиерът заяви още, че очаква ГЕРБ да оттегли току-що избрания подуправител на здравната каса проф. Момчил Мавров.