„От вчера имаме информация от граждани за поредния проблем в гробищата. Един много известен шеф-готвач, телевизионна звезда, се оказа, че е получил 100 000 лв., за да картографира и дигитализира гробищата в Банкя, при положение че имаме общинска фирма, която се занимава с това и струва десетки пъти по-малко“.

Това заяви в „Тази сутрин“ кандиатът за депутат от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев. 

„Човекът може освен готвач да бъде и много добър дигитализатор на гробища. Проблемът е друг – по закон имате право пряко да харчите до 50 000 лв., след което се прави конкурс. В случая в един и същи ден с една и съща фирма на този шеф-готвач са сключени два договора за сходен предмет – дигитализация и картографиране – два пъти по 50 000, даже са над 110 000 лв. Ние, разбира се, ще сезираме прокуратурата, но това намалява коефициента на полезно действие“, допълни Георгиев. 

Той не посочи името на въпросния шеф-готвач и каза, че кметът на София може да разкаже. По думите на Георгиев това е втори скандал с гробищата в Банкя. Той разказа и за друг скандал, който нарече „Двамата братя и златните гробища“. 

„Един началник в гробищата е дал на фирма на брат си и на баща си 50 000 лв. за наем на багерче. Говоря за багерчето на Промяната, което явно е единственото. Сезирах кмета и му казах, че трябва незабавно да вземе мерки и нищо друго не се случва. Обяснението беше, че кметът стои зад екипа си, след което излезе шефът на гробищата и каза „да, аз съм си го привлякъл този човек за дясна ръка и не виждам нищо проблемно в това, че е дал на фирма на баща си, брат си и сина си“. Това бяха 50 000 лв. за наема на багерчето на промяната“, твърди кандидатът за депутат.

Георгиев каза, че иска да влезе в парламента именно за да се бори срещу залоупотребите, както и за да довърши работата си темата с пътната безопасност.

„Имам законодателни инициативи – законопроектът, който подготвих с моя екип за камерите и глобите през общинските камери. Той мина на първо четене. В много отношения София се превърна в еталон за добро управление. Построени са 52 км метро, строят се 10 нови, строят се 10 метростанции. Казах го и на кмета Терзиев, понеже те са много доволни и се шегуват в техния лагер, че ще събера преференции от тях – да не се успокояват, с едно око винаги ще ги гледам какви ги вършат в общинския съвет. Това, което се случва в София е еманация на модела на управление на промяната и на национално ниво”, допълни той