Държавите от Г-7 поискаха днес безпрепятствен достъп за служителите на атомния надзор на ООН. По-рано генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси съобщи в Twitter, че е на път за украинската Запорожка АЕЦ. 

Служителите на МААЕ

трябва да имат възможност за безпрепятствен, своевременен и безопасен достъп до всички ядрени съоръжения в Украйна. Това се казва в изявление на Групата на директорите по неразпространението на ядреното оръжие на Г-7.Персоналът на МААЕ трябва също така да може да "работи пряко и без намеса с украинския персонал, отговорен за експлоатацията на тези съоръжения", добавиха те.

Контролът на руските сили

върху централата представлява "сериозна заплаха" за "безопасността и сигурността на тези съоръжения", заявиха от Г-7."Тези действия значително повишават риска от ядрена авария или инцидент и застрашават населението на Украйна, съседните държави и международната общност", предупредиха те.Атомната електроцентрала не трябва да се използва за военни дейности или за съхранение на военни материали, заяви групата. 

Жителите на Запорожие

вече започнаха да се редят на опашки за йодни таблетки. Градът се намира на по-малко от 60 километра от атомната електроцентрала.Властите започнаха да раздават таблетките като предпазна мярка срещу изтичане на радиация, заедно с раздаването на таблетките върви кампания за образоването на хората как и по колко йод да поемат.