Руското външно министерство извика за обяснения френския посланик в Москва, обвинявайки Париж, че дискриминира руски журналисти, предаде Франс прес.

Посланик Пиер Леви е бил извикан във външното ведомство, където руската дипломация е разкритикувала Франция за дискриминацията, на която, според нея, са били подложени руски журналисти и е обвинила Париж в грубо отношение към кореспонденти по време на срещата на върха на Г-20 в Индия.

"Посланикът Пиер Леви беше извикан във външното министерство заради дискриминаторни действия и русофобски прояви от страна на представители на френските власти спрямо кореспонденти на "РИА Новости" и главния редактор на "Русия-нюз" на срещата на върха на Г-20 в Делхи", се пояснява в изявление на руското външно министерство.

На журналистите е бил отказан брутално достъп до пресконференция на президента на Франция Еманюел Макрон, се допълва в текста.

Външното министерство обвинява Франция, че нарушава принципа на свободата на медиите и я упреква, че не е поднесла извинения на руските журналисти, които са били изключени от пресконференцията на 10 септември, както и упреква френските организатори на събитието, че са се опитали да конфискуват телефоните на въпросните журналисти.

Представител на френската делегация на Г-20, пожелал да остане анонимен, отхвърли обвиненията в дискриминация и бруталност към Франция и поясни, че е бил отказан достъп на тридесетина журналисти от различни националности заради липса на място в залата, в която се е провеждала пресконференцията на Макрон. Кореспондент на Франс прес също каза, че залата е била пълна и някои журналисти не са успели да влязат в нея.