Пушек и огледала (smoke and mirrors) в английския език е фраза, която означава трик на илюзионист, в който неща се появяват или изчезват благодарение на огледала, които фокусникът изкарва или скрива, докато е пуснал пушек за отвличане на вниманието. Но фразата най-често се използва за някаква измама, за подмяна, извършена скрито, а уж пред очите на всички.

Нещо като изминалите няколко дни в България - от толкова огледала и пушек човек започва да губи представа кое е реално и кое не.

В понеделник премиерът Бойко Борисов обяви от Прага, че спира поръчките за довършването на магистрала "Хемус". Както бяхме писали в BG VOICE преди Коледа, тези 60 км път щяха да са най-скъпите в държавата - над 13 300 000 лева за един километър.

Два консорциума, предвождани от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев, трябваше да строят трасето.

Офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност, а държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени.

500 млн. лв. по проекта бяха за консорциум на "ПСТ груп", свързан с Делян Пеевски и Първа инвестиционна банка. Поръчка за 300 млн. лв. спечели свързаната със сочена за близка до генералния директор на "Лукойл България" Валентин Златев "Джи Пи груп". Така предколедно управляващите разпределиха почти 1 млрд. лева (ако се добави ДДС) на две групи, които редовно печелят държавни поръчки.      

Тогава цитирахме проучване на Университета в Южна Калифорния, според което повечето извъградски магистрали в Америка струват между  1,5 и 7,5 милиона долара на миля, или от около 900 хиляди до 4,5 млн. на километър. Това е в Америка, където магистралите са от по 4 до 6 ленти в едната посока, а асфалтът им не се набръчква на втория месец (спомнете си "Цариградско шосе" в София). Цената в САЩ включва също редица застраховки и други разходи, които в България ги няма. И пак е по-евтино. 

Но сега - два месеца след публичните съмнения за търга - Борисов спря поръчките. "В обществото витае, че едната фирма изпълнител е свързана със Златев, а другата - с Пеевски, въпреки че по документи нямат връзка", заяви Борисов в понеделник и предупреди, че няма да допусне такива съмнения. Попитан защо спира търга заради съмнения, премиерът отговори: "Да кажем, че и аз нещо съм попроверил."

За да не бъде съдена държавата от двете компании, премиерът е наредил търгът да бъде отменен заради липса на пари.

Борисов обеща, че двата лота на "Хемус" ще бъдат строени, но след нов търг, след който да не остават съмнения у обществото. "Новата процедура ще е пред очите на всички медии, каним ги да участват, каза премиерът. - Някакви гадове са казали, че спирането на търга е било продиктувано от външни посолства (теза, развита от Радан Кънев на пресконференция). Искам веднага да им кажа, че няма нужда някой да ми казва какво да сторя. Това са гадове, медии бухалки и негодници и в двете посоки. Няма да им се дам изобщо", зарече се Борисов.

Всеки по-богат човек си е направил телевизия

има по няколко вестника или агенции и се опитва да натиска правителството. Има даже двама братя, които са си разделили пазара (Недялко Недялков от ПИК, който е про-Пеевски, и Асен Йорданов от опозиционния "БиволЪ", бел.ред.)", добави Борисов.

Това обаче изглежда като поредния фокус с пушек и огледала на Борисов. Докато вдига пушилка срещу медиите, които го натискали, едни пари, които уж ги няма, уж ги взема от някакви съмнителни политици бизнесмени. Проблемът на този фокус е, че вече много пъти сме го гледали. А и не само ние. Преди няколко седмици премиерът завъртя един друг пушек и огледала, когато изгони просветния министър заради уж някакви промени в образователните програми (такива реално нямаше). Но Борисов като всеки умел фокусник знае, че заиграването с антитурския сантимент на българина е най-сигурният начин да се отвлече вниманието от нещо сериозно. В конкретния случай - от доклада на ЕК, в който се казва, че България е най-корумпираната страна в Европейския съюз. И поредната масивна критика от Брюксел срещу липсата на съдебна реформа в Родината и срастването на мафия и държава остана скрита сред огледалата и пушилката на "патриотичния" скандал в образованието.

Обаче този фокус вече не минава пред Брюксел. И оттам във вторник дойде друг удар по фината българска душа - страната ще бъде разделена от Румъния в мониторинговия процес за корупция. "Ако Румъния продължава да бележи прогрес, по-сериозен от този на нашите български приятели, процесът на мониторинг ще върви към своя край", коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер след срещата с румънския премиер Дачиан Чолош. Юнкер обяви, че това вероятно ще се случи в настоящия мандат на комисията, който свършва през 2019 г. "Очевидно е, че механизмът е постигнал целта си. Ще направя всичко по силите си и съм много доволен от румънското правителство", каза Юнкер. И добави ключовата, макар и малко витиевата реплика: "Няма тясна интимна връзка между това, което наричам рамката на България, и рамката на Румъния."

Официална реакция на това изказване на Юнкер в София не последва.

Да кажеш на българина, че северните му съседи са го изпреварили, е сериозен удар по егото и самочувствието. И Борисов трябваше да отговори. И то не както в Лондон, пред българите, които го питаха

Кога ще ги стигнем румънците?

Отговорът на Борисов беше именно със спирането на съмнителната поръчка за завършването на магистрала "Хемус". В същия ден стана ясно, че НАП ще проверяват бизнесите на Пеевски, а премиерът е разпоредил да се разсекрети докладът на международното разследване на КТБ. Финансовият министър Горанов щял да иска разрешението на одиторите от "Аликс партнърс" да отменят клаузата за конфиденциалност. Но тя касае само методите за разследване, които британската компания е ползвала, а не техните заключения. Това, което трябва да стане ясно за обществото, е как и при кого се озоваха милиардите, раздадени като кредити от банката. Но не офшорните компании, а реалните им собственици и крайни получатели.

Защото иначе за  всички нас ще остане усещането, че това е поредният номер с огледала и пушек, след който нищо няма да се промени. А единствената му цел е да задържи фокусника по-дълго на сцената.