Финландия може да построи ограда в югоизточната част на границата си с Русия в рамките на две до три години, съобщи вестник „Uutissuomalainen”, позовавайки се на данни от граничната служба на страната.

Ведомството планира да огради само 10-20% от 1300-километровата граница. Така дължината на оградата ще бъде между 130 и 260 км. Очаква се конструкцията да просъществува около 50 години.

Според ръководителя на граничната служба Паси Костамоваара, оградата ще струва няколкостотин милиона евро.

Освен самата ограда, тази сума включва нейната поддръжка и създаването на съпътстваща инфраструктура, която ще позволи на граничните служители да реагират бързо на незаконно преминаване на границата.

По информация на Ройтерс през изминалия уикенд границата с Финландия са пресекли близо 17 000 руснаци, което е с 80% повече, отколкото седмица по-рано.

По данни на пресслужбата на Северозападното митническо управление, цитирани от БГНЕС, от 21 до 25 септември включително

13,1 хил. автомобила са преминали от територията на Русия

през контролно-пропускателния пункт на митницата във Виборг на границата с Финландия.

По данни на митниците, 7,7 хил. автомобила са преминали границата с Финландия в периода 14-18 септември, като потокът от автомобили се е увеличил почти двойно. За периода 21 до 25 септември границата са преминали общо 38,3 хил. Души, а от 14 до 18 септември - 21 хиляди.