Финландският министър-председател обвини Русия, че помага на мигрантите да влязат нелегално в страната, като заяви, че някои от тях са получили помощ от руски граничари. Според финландски служители мигрантите пристигат с коли, след което на малки групи преминават границата, за да поискат убежище.

Финландия има 1340 км. обща граница с Русия, която е най-дългата в Европа.

Броят на пресичащите границата остава малък, но тази седмица се увеличава. Граничните служители твърдят, че за два дни са регистрирали около 89 преминавания. За сравнение, през четирите месеца до 12 ноември те са били 91.

Мати Питканийти, полковник от финландската гранична охрана, заяви пред BBC News, че сред мигрантите има граждани на страни като Ирак, Йемен и Сирия, които са пристигнали законно в Русия, но нямат разрешение да влязат във Финландия, която е членка на ЕС.

"По традиция руската охрана не позволява на хората да пристигат на финландската граница без съответните документи", каза той. Но добави, че руските власти "определено" са променили политиката си през последните месеци.

Много от мигрантите преминават във Финландия с велосипеди, възползвайки се от споразумение, което позволява преминаването на границата с велосипед. Миналата седмица Финландия забрани преминаването с велосипеди.

Най-голяма активност се наблюдава около граничните пунктове Нуиямаа и Ваалимаа в Югоизточна Финландия. На пресконференция министър-председателят Петтери Орпо обвини руските власти, че улесняват незаконното преминаване.

"Ясно е, че на тези хора се помага, а също така те са придружавани или транспортирани до границата от гранични служители", каза Орпо.

През 2021 г. хиляди мигранти от страни от Близкия изток и Африка преминаха през територията на държавите - членки на ЕС, Полша и Литва, след като отпътуваха за Беларус - близък руски съюзник.

По това време ЕС обвини беларуския лидер Александър Лукашенко, че използва миграцията като оръжие на "хибридната война" за дестабилизиране на блока.

Министърът на вътрешните работи Мари Рантанен заяви на 14 ноември, че нейното правителство се готви да засили сигурността по границата. Този път към ЕС през Русия е много по-безопасен от други маршрути, използвани от мигрантите, като прекосяването на Средиземно море по море.

"Щом се разчуе, може да станем свидетели на бързо увеличаване на броя на мигрантите. Контрабандистите и мигрантите не знаят кога ще се изчерпи тази възможност", добави Рантанен.