Ръководителят на централната банка на САЩ заяви пред законодателите в Конгреса, че Федералният резерв на САЩ постига "скромен" напредък в борбата с инфлацията.

Когато цените скочиха след пандемията от коронавирус, Фед реагира, като повиши лихвените проценти до двугодишен връх. По този начин бе направен опит да се охлади американската икономика ксъо върне инфлацията към дългосрочната си цел от два процента.

Инфлацията се понижи значително след достигането на своя връх през 2022 г., но през първото тримесечие на тази година напредъкът спря, което на практика постави борбата на Фед на пауза.

Данните през второто тримесечие бяха по-окуражаващи, което предизвика предпазлив оптимизъм от страна на някои политици през последните седмици.

Говорейки във Вашингтон, председателят на Фед Джером Пауъл заяви пред законодателите от Банковия комитет на Сената, че последните данни показват известен скромен по-нататъшен напредък от първото тримесечие на годината.

"Още добри данни биха засилили увереността ни, че инфлацията се движи устойчиво към два процента", добави той.

Широко разпространено е очакването, че Фед ще задържи отново лихвените проценти, когато се събере, за да ги определи по-късно този месец. Вероятно е обаче той да започне да ги намаля през септември.

Търговците на фючърси определиха вероятност от над 75%, че Фед ще направи първото си намаление на лихвите до септември.