Белгийка, която уби петте си деца, беше евтаназирана по нейно желание 16 години след убийствата, съобщи Би Би Си. Женевиев Лермит уби сина си и четирите си дъщери на възраст от 3 до 14 години в град Нивел на 28 февруари 2007 г., докато баща им го нямаше. 

След това тя се опита да посегне на живота си, но не успя и в крайна сметка се обади на спешните служби за помощ. 56-годишната детеубийца беше осъден на доживотен затвор през 2008 г., а след това преместена в психиатрична болница през 2019 г.

В Белгия законът позволява на хората да изберат да бъдат евтаназирани, ако се смята, че страдат от непоносимо психологическо, а не само физическо страдание, което не може да бъде излекувано. Лицето трябва да е наясно с решението си и да може да изрази желанието си по обоснован и последователен начин.

"Именно тази конкретна процедура е последвана от г-жа Лермит, като са събрани различни медицински мнения", каза нейният адвокат.

 Психологът Емили Мароа каза пред канала RTL-TVI, че майката вероятно е избрала да умре на 28 февруари в "символичен жест в знак на уважение към децата си".

"Може да е искала да довърши започнатото, защото желаеше да сложи край на живота си, след като ги уби“, каза психологът.

Петте убийства през 2007 г. и последвалият процес разтърсиха Белгия. По време на процеса адвокатите на Лермит твърдяха, че тя е с психични разстройства и не трябва да бъде изпратена в затвора, но съдебните заседатели я намериха за виновна в предумишлено убийство и я осъдиха на доживотен затвор.

През 2010 г. убийцата заведе гражданско дело, изисквайки към 3 милиона евро от бивш психиатър, твърдейки, че неговото "бездействие" не е предотвратило убийствата, припомни Би Би Си.

След 10 години тя сама се отказа от съдебната битка.

През 2022 г. около 2966 души са починали чрез евтаназия в Белгия, което е увеличение от 10% в сравнение с 2021 г. Ракът остава най-честата причина за такова решение.

От 2014 г. Белгия позволява да се помага на деца да умрат, както възрастните, ако са неизлечимо болни и изпитват силна болка и ако имат съгласието на родителите.