На 22 септември се навършват 111 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, княз Фердинанд обявява Независимостта на България и се провъзгласява за цар на Царство България. Политическият акт е извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор от 1878 г.

[caption id="attachment_65520" align="alignnone" width="851"] С венци и цветя на признателност русенци почетоха 111-та годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. Благоденствен молебен отслужи Русенският митрополит Наум и свещеници от русенската епархия.
Снимка: БТА[/caption] Независимото Българско царство е признато от Великите сили през пролетта на 1909 г. От Освобождението на България до обявяването на нейната независимост тя е трибутарно княжество спрямо Османската империя. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост. [caption id="attachment_65517" align="alignnone" width="860"] Хасковската общественост и воините от местния гарнизон почетоха 111 години от обявяване на Независимостта на България с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на незнайния войн на площад "Свобода".
Снимка: БТА[/caption] В цялата страна на 22 септември имаше празнична атмосфера. Венци и цветя отрупаха паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк навръх честването в Бургас. Отбелязването на националния празник започна с издигане на българския трикольор, флаговете на Европейския съюз и Община Бургас на площад "Атанас Сиреков". [caption id="attachment_65521" align="alignnone" width="864"] По повод Деня на Независимостта на България БДЖ организира празнично атракционно пътуване с ретро подвижния състав по маршрута София-Черепиш-София с парния локомотив 01.23.[/caption] Снимки: БТА БДЖ пък пусна парен локомотив по повод Деня на независимостта. Ретро влакът потегли от София за Черепиш, а пътниците имаха възможност да посетят манастира „Успение Богородично“ и да разгледат музейната част в комплекса, след което обратно да се върнат в София. [caption id="attachment_65518" align="alignnone" width="863"] Част от централните варненски булеварди бяха затворени за автомобили. Пешеходци и велосипедисти се движиха свободно по пътните платна. Инициативата е във връзка с  "Европейския ден без автомобили", който съвпада с  Деня на Независимостта на България.
Снимка: БТА[/caption] В столицата тържествата започнаха с „Многая лета“ и националния химн. Граждани и представители на общинската администрация и власт се включиха в честването. [caption id="attachment_65517" align="alignnone" width="868"] Хасковската общественост и воините от местния гарнизон почетоха 111 години от обявяване на Независимостта на България с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на незнайния войн на площад "Свобода".
Снимка: БТА[/caption] Венци и цветя в знак на признателност бяха поднесени на Пирамидата на Независимостта в крепостта „Царевец“ във Велико Търново. В шествието участие взе и Негово високопеосвещенство Великотъновският митрополит Григоий. От историческия хълм бяха пуснати и балони в цветовете на българското знаме - бяло, зелено и червено, под звуците на химна на Велико Търново. Националният флаг бе издигнат тържествено. Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”. Обиколката включва църквите в квартал „Асенов”. През целия ден входът за крепостта „Царевец“ и храма „Св. Четиридесет мъченици” ще бъде свободен. С тържествен ритуал пред колоната на Независима България на пл. „22 септември“ в Пловдив беше отбелязана годишнината. Слово произнесе Георги Василевски – историк и преподавател в Национална търговска гимназия – Пловдив, а водещ беше актьора Стефан Попов. За следобеда пък е предвидена възстановка на събитията от 1908 г., когато Цар Фердинанд е посрещнат на площад „Централен“ в Пловдив и пред събралото се множество е прочетен Манифеста, с който е обявена Независимостта на България. Българите в Ню Йорк пък ще отбележат празника на тържество в Генералното ни консулство. На него ще присъства и външният министър Екатерина Захариева, която пристигна в Ню Йорк за сесия на Общото събрание на ООН.