Евроейският съюз е готов да даде убежище на онези руски граждани, които не желаят да бъдат мобилизирани в армията на федерацията и да заминат за Украйна. Това стана ясно от изказване на говорителката на Европейската комисия Анита Хипер, ден след като президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация на над 300 000 руснаци

"За тези, които искат убежище в ЕС, то е гарантирано от правото на Общността", посочи тя.

По-рано беше съобщено, че руснаците са изкупупили самолетни билети за различни дестинации като Турция, Сърбия и ОАЕ, а на границата между Русия и Финландия са се образували километрични опашки. Хелзинки наблюдава ситуацията без промени в граничните си политики, но не е изключила възможността да прекъсне потока от желещи да преминат на нейна територия.

Хипер определи ситуацията като "безпрецедентна".

Тя допълни, че трябва да се държи сметка за геополитическите притеснения и подчерта, че кодексът на Шенген допуска автоматичен отказ за виза поради специфични причини, най-често вътрешна сигурност и обществена сигурност. Според нея трябва да се изготви общ подход със страните членки по въпроса.
Наскоро Съветът на ЕС отмени споразумението с Русия за визово облекчение с Русия и усложни процедурите по издаване на визи за руски граждани.