ЕС все още се стреми да изпълни целта да предостави на Украйна един милион снаряда, но тази цел може да не бъде изпълнена до края на годината, заяви върховният европейски представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел.

По неговите думи на Киев вече са доставени над 300 хиляди снаряда от запасите на европейските държави и са сключени няколко договора за производство на допълнителни количества. Според Борел въпросът за разширяване на европейското производство стои по-дългосрочно. Борел отбеляза възможността ЕС да преразгледа договорите за износ на боеприпаси и да пренасочи част от количествата към Украйна.

Върховният представител добави, че в понеделник европейските външни министри са изслушали своя украински колега Дмитро Кулеба за нуждите на неговата страна. Трябва да продължим подкрепата за Украйна, настоя той и уточни, че през декември Европейският съвет ще обсъди допълнителни предложения в тази посока.

 

Борел съобщи, че приключва работата по следващите санкции срещу Русия заради военното нападение над Украйна. По неговите думи се подготвят забрани за внос от Русия на още стоки, сред които и на диаманти, действия за прилагане на тавана на цената на руския петрол, за борба със заобикалянето на санкциите. Съветът на ЕС ще даде насоки за приложението, очаква се одобрение в сряда, каза той.

По повод обстановката в Близкия изток Борел призова за повишаване на броя на пропусканите в Газа камиони с хуманитарна помощ. Той допълни, че предложението помощта да се осигурява по море през Кипър засега изглежда неподходящо, защото в Газа няма пристанище. По неговите думи засега хуманитарните доставки покриват едва 10 процента от нуждите и затова е необходимо разкриването на допълнителни контролно-пропускателни пунктове. 

 

Международната общност се провали политически и морално заради това, че не успя да намери решение на спора между Израел и палестинците, коментира Борел. Трябва да построим държава на палестинците, да мислим за утрешния ден, добави той. 

По неговите думи трябва да има единна палестинска власт, територията на Газа да не се прекроява и да не се допуска трайно военно израелско присъствие в ивицата. Арабските държави трябва да участват не само финансово, но и политически, при обособяването на палестинската държава, настоя върховният представител.