Шведският доставчик на телекомуникационно оборудване Ericsson се съгласи да плати над 206 млн. долара на САЩ в рамките на разследване за подкупи.

Базираната в Стокхолм мултинационална компания за мрежи и телекомуникации е нарушила споразумението за отложено наказателно преследване (DPA), което е сключила със службата през 2019 г., "като е нарушила разпоредбите на споразумението за сътрудничество и разкриване на информация", се казва в изявление на американските власти.

Прокуратурата на САЩ заяви, че въз основа на това, Ericsson ще се признае за виновен за участие в дългогодишна схема за нарушаване на Закона за чуждестранните корупционни практики "чрез плащане на подкупи, фалшифициране на счетоводни книги и записи и неприлагане на разумен вътрешен счетоводен контрол в множество държави по света".

"Неизпълнението на задълженията на компанията по Споразумението за предоставяне на информация показва, че Ericsson не си е взела поука и сега ще плати висока цена за продължаващите й грешни стъпки", се казва в изявлението на прокурора на САЩ Дейман Уилямс.

През 2019 г. Ericsson плати глоба от над 520 млн. долара заради подкупване на държавни служители и фалшифициране на документи в пет държави - Китай, Виетнам, Индонезия, Кувейт и Джибути, в допълнение към глобата от 540 млн. долара към Комисията по ценни книжа и фондови борси на САЩ.