Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че скоро ще бъде определена датата на посещението на руския президент Владимир Путин в Турция, докато обсъждаше натоварената си програма по време на среща с репортери в столицата Анкара.

В отговор на въпрос за посещението на Путин Ердоган заяви, че често разговаря с руския президент и изрази убеждението си, че датата скоро ще бъде определена.

Пътуването, отлагано два пъти от края на миналата година, ще отбележи първото посещение на Путин в държава - членка на НАТО, след като той започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Министърът на външните работи Хакан Фидан заяви, че по време на срещата си Путин и Ердоган ще обсъдят газовия хъб, войната в Украйна и износа на зърно през Черно море.

Анкара се опитва да убеди Русия да се върне към Черноморската инициатива за зърно - с посредничеството на Турция и ООН - която гарантираше безопасния износ на украинско зърно по време на войната през Черно море. Русия се оттегли от споразумението през юли 2023 г. и заяви, че не се интересува от възобновяването му.

Отбелязвайки, че президентът на Танзания ще посети Турция, Ердоган заяви, че посещението ще бъде от решаващо значение за страната, тъй като тя е важна африканска държава и двамата лидери ще имат възможност да обсъдят дипломатическите стъпки между двете страни, както и възможностите за инвестиции.

По отношение на посещението си в Ирак Ердоган заяви, че се очаква визитата да създаде различна основа за двустранните връзки.

"Една от най-важните теми на посещението ми е водният въпрос", каза президентът и добави, че двете страни ще се стремят да решат водния въпрос.