Цените на новите автонмобили са спаднали с повече от 5% от май насам и се очаква да продължат да падат с други 2% до края на януари. Какъв по-добър подарък от нова кола за празниците? Ако направите покупката сега, ще влезе като разход в данъчните ви декларации догодина. Освен това сега дилършипите целят да изчистят старите коли, за да направят място за новите - още една причина да вземете кола сега.

„Има невероятен спад в цените на новите автомобили, както и на употребяваните. От 2004 година цените на колите не са се променили, напротив - в момента са по-ниски отпреди 10 години", обясни Велко Тухчиев - специалист по продажбите в Zeigler Chrysler дилършип в чикагското предградие Шамбург.

Сега Тухчиев вижда не само бум в продажбите на коли, но по-интересно - на нови коли. Причината - бавното подобрение на икономиката. Той казва, че хората бавно, но сигурно започват да купуват повече и повече нови коли - „7-8% само през тази година". Две са основните причини за бума на продажбите на нови коли през тази година - подобряването на икономиката и евтиният бензин в цялата страна. В някои части той падна под $2 за галон. Заради това и производителите стават по-щедри. В момента средната отсъпка, която те правят за нова кола, е $3,000 - оферти, които не се наблюдават често в историята.

„В началото на 90-те години имаше такава вълна, когато хората икономически бяха много добре. Никога не сме виждали производители на луксозни марки като „Ламборджини" и „Мазерати" да пускат такива намаления. „Мазерати" има автомобил за $60,000. Сега просто е умно да купиш нова кола", обяснява още Тухчиев. Според него сега е не само времето да купите нова кола, но и да замените употребяваната, защото при тях губите пари.

„В момента има оферти като 0% за 7 години. В моята кариера не помня такива цифри. Работя с хора, които са в индустрията от 40 години - никога не сме виждали подобно нещо. До края на януари догодина очакваме цените на автомобилите да спаднат с още 2%.

„През 2015 година може да очакваме тази тенденция да продължи заради този балон, който се наду след кризата през 2008 година", обяснява Тухчиев.