Учени разгледаха данните за електронните цигари и обърнаха внимание, че макар и те да са по-безопасни от традиционните, дългосрочният им ефект още е неизвестен, съобщи BBC.

От няколко години електронните цигари

набират популярност, особено сред младите. Изследването на Action on Smoking and Health установи, че вейпингът се е увеличил двойно във възрастовата група от 11 до 18 години - от 4 % през 2020 г. до 8,6 % през 2022 г. Тютюнопушенето при тях е намаляло от 6,7 % до 6 % за същия период. Цигарите са опасни, защото тютюневият дим съдържа токсични вещества, които способстват за развитието на рак, белодробни и сърдечносъдови заболявания.Електронните цигари, включително тези за еднократна употреба и комплектите за многократна употреба, пак съдържат никотин, който е отбелязан на опаковките поради пристрастяващия му характер. Няма значими доказателства, че вейпингът причинява здравословни проблеми в краткосрочен и средносрочен план, но дългосрочните ефекти са неизвестни. 

Водещият автор на изследването

професор Ан Макнийл, която специализира в областта на пристрастяването към тютюна, заяви, че е "много малко вероятно вейпингът да е безрисков", тъй като непрекъснатото вдишване на течността за изпаряване в белите дробове е логично да има някакъв ефект."Силно препоръчваме на всички, които никога не са пушили, да не опитват електронни или традиционни цигари", каза тя.Учените изтъкват, че е необходимо да бъде направено повече, за да бъдат спрени децата да опитат електронните цигари.