Три директни полета в силния сезон всяка седмица от София до нюйоркското летище JFK ще стартира компанията "BH Air" през юни, научи BG VOICE от отлично осведомени източници в бранша.

Полетите ще бъдат в сряда, петък  и неделя в силния сезон и ще кацат в 10:30 часа сутринта в Ню Йорк, а ще излитат обратно за България в 1:30 РМ. В ниския сезон връзката в петък ще отпадне. Слотовете вече са одобрени от ръководството на летището "Джон Ф. Кенеди". Полетите ще бъдат от терминал 7 на  JFK. Разстоянието между София и Ню Йорк ще бъде изминавано за около 9 часа. Но засега няма да има директна линия до Чикаго, където живеят най-много българи. От "BH Air" коментираха, че ще обявят официално всичко за проекта след около десетина дни, но не издадоха повече детайли.

Според източниците на BG VOICE единствената пречка засега остава летище София, което няма сертификата за безопасност FITA - secured flight information, който се изисква от американските власти. Летището е отказало да участва в изграждането на системата и затова авиокомпанията сама е решила да инвестира в този проект. От аеропорта обещаха да отговорят писмено на въпросите ни за този проблем.

За директния полет се говори от три-четири години насам, но след много усилия изглежда, че той най-после ще се случи, макар че летният сезон е изпуснат - повечето българи вече са направили плановете и са купили билетите за традиционното ваканционно прибиране в Родината.

Още през 2014 г. "BH Air" взе на лизинг самолет Airbus A330 с 242 места в икономичната класа (в конфигурация 2х4х2) и 24 в бизнес. През последните месеци течеше обучение на екипажите, а през миналата година са извършени няколко тестови полети. Това, което спира проекта, са последните сертификати за сигурност, но от авиокомпанията изглеждат убедени, че до лятото ще се справят с това.

Те ще разчитат на туристическите агенции в САЩ за продажба на билети, които ще бъдат малко по-евтини от другите заради по-малкото летищни такси.

В момента около 140 хиляди пътници всяка година летят между двете страни. Това не включва хората, които отиват с кола или автобус до Истанбул и оттам летят директно дотук, както и тези, които ползват нискобюджетни авиолинии като Wizzair, за да правят връзки в Лондон и Амстердам.  От "BH Air" се надяват на една пета от този пътникопоток, за да изкарат линията на печалба. Те ще разчитат не само на българи, но и на пасажери от съседните страни, Албания и дори Близкия изток и Индия, които могат да летят през София.

За българите в Америка обаче компанията тепърва ще търси партньор за връзки. Един от малкото превозвачи, които биха могли да станат такъв, е JetBlue, защото другите са или в големи международни алиански (като SkyTeam, Star Alliance и др.), или нямат т.нар. interliner agreement. За сънародниците ни в Канада вече е постигнато споразумение с нискобюджетната авиокомпания Porter, чиито полети излитат от летището в центъра на Торонто.

Новият директен полет се очаква да ожесточи конкуренцията на пазара и да предизвика ценова война. Eдин от най-силните играчи през последните години Turkish Airlines вероятно ще свали драстично цените, за да се противопостави на новата конкуренция. Компанията е субсидирана от турското правителство и това няма да е проблем за тях, а връзките им със София са много удобни. Друг играч, който ще загуби от директния полет, е "България еър", които имат споразумения с почти всички американски и европейски превозвачи и осигуряват връзките от София до големите европейски летища, откъдето тръгват полетите за САЩ.

Ако проектът за директна линия до Ню Йорк се окаже успешен, след година от "BH Air" вероятно ще разгледат отново възможността да пуснат и полет до Чикаго.

Последният път, в който директни полети от София са кацали в Ню Йорк, е преди цели 17 години на фалиралата вече авиокомпания "Балкан". След което Федералната агенция по авиацията (FAA) забранява на наши превозвачи да летят до щатски летища. През 2008-а тази забрана е отменена.