Мониторите на летището в София показват полет BGH101 до JFK от няколко месеца, но засега като анулиран. От май 2017 г. това ще се промени

През последните близо три години новината за стартирането на директен полет между България и САЩ се превърна в мит. Мнозина вече не вярват, че това някога ще стане. В началото на май написахме, че линията тръгва през юни, но това така и не се случи. Причината беше, че летището в София не участваше в програмата на американските власти FITA - secured flight information, която е задължително условие за полети до Америка. От аеропорта тогава обявиха, че отговарят на всички условия, а от компанията „BH Air" оставиха твърдението без коментар.  Изглежда, че спорът е бил кой да изгради и плати системата. В крайна сметка това наистина е била причината за забавянето на полета, но тази пречка вече е на път да бъде преодоляна.

От май 2017 година „BH Air" ще стартира с два директни полета всяка седмица София-Ню Йорк и обратно. В пика на летния сезон те ще станат три. Новината беше потвърдена за BG VOICE от добре запознати висши служители на летището в София.

В средата на септември шефът на „BH Air" кап. Янко Иванов съобщи, че полетите наистина ще стартират догодина. Той обяви, че Чикаго не е отпаднал като дестинация и обмислят, след като стартират с полети до Ню Йорк, да добавят директна линия и до града с най-много българи тук. "До този момент са подадени всички документи до американската страна, има назначения, подписани включително от администрацията на президента на САЩ. Авиокомпанията е одобрена в пълен обем както за редовни полети, така и за чартърни. Извършени са тестови полети до САЩ. Бяха направени постъпки за получаване на слотове към летище "Кенеди". Искрено се надявам да можем да летим директно до САЩ от следващата година. Плановете на компанията са за 2-3 полета минимум седмично на този партньор, а впоследствие ще бъде добавен евентуално и Чикаго", обясни директорът на авиокомпанията кап. Янко Иванов.

Полетите ще бъдат в сряда и неделя в силния сезон и ще кацат в 10:30 часа сутринта в Ню Йорк, а ще излитат обратно за България в 1:30 ч. РМ. В разгара на лятото ще бъде добавена и линия в петък. Слотовете вече са одобрени от ръководството на летището "Джон Ф. Кенеди". Полетите ще бъдат от терминал 7 на JFK. Разстоянието между София и Ню Йорк ще бъде изминавано за около 9 часа.

Още през 2014 г. "BH Air" взе на лизинг самолет „Airbus A330" с 242 места в икономичната класа (в конфигурация 2х4х2) и 24 в бизнес. През последните месеци течеше обучение на екипажите, а през миналата година са извършени няколко тестови полета.

От „BH Air" ще разчитат на туристическите агенции в САЩ за продажба на билети, които ще бъдат малко по-евтини от другите заради по-малкото летищни такси.

В момента около 140 хиляди пътници всяка година летят между двете страни. Това не включва хората, които отиват с кола или автобус до Истанбул и оттам летят директно дотук, както и тези, които ползват нискобюджетни авиолинии като „Wizzair", за да правят връзки в Лондон и Амстердам. От "BH Air" се надяват на една пета от този пътникопоток, за да изкарат линията на печалба. Те ще разчитат не само на българи, но и на пасажери от съседните страни като Албания и дори от Близкия изток и Индия, които могат да летят през София.

За българите в Америка обаче компанията тепърва ще търси партньор за връзки с другите градове. Един от малкото превозвачи, които биха могли да станат такива, е „JetBlue", защото другите са или в големи международни алианси (като „SkyTeam", „Star Alliance" и др.), или нямат т.нар. interliner agreement. За сънародниците ни в Канада вече е постигнато споразумение с нискобюджетната авиокомпания „Porter", чиито полети излитат от летището в центъра на Торонто.

Новият директен полет се очаква да ожесточи конкуренцията на пазара и да предизвика ценова война. Eдин от най-силните играчи през последните години, „Turkish Airlines", вероятно ще свали драстично цените, за да се противопостави на новата конкуренция. Компанията е субсидирана от турското правителство и това няма да е проблем за тях, а връзките им със София са много удобни. Друг играч, който ще загуби от директния полет, е "България еър", който има споразумения с почти всички американски и европейски превозвачи и осигурява връзките от София до големите европейски летища, откъдето тръгват полетите за САЩ.

Последният път, в който директни полети от София са кацали в Ню Йорк, е преди цели 17 години на фалиралата вече авиокомпания "Балкан". След което Федералната агенция по авиацията (FAA) забрани на наши превозвачи да летят до щатски летища. През 2008-а тази забрана е отменена.