Дипломатът от кариерата Десислава Ангелова Найденова-Господинова ще бъде посланик на България в Австрия. Служебното правителство предлага на президента Румен Радев да издаде указ за назначението, се вижда от системата за правна информация на Министерския съвет. Бъдещият посланик е дъщеря на бившия министър на отбраната в кабинета "Орешарски" Ангел Найденов. Найденов бе активист и дългогодишен депутат от БСП, но след участието си в изпълнителната власт се оттегли от политиката. На Найденова-Господинова служебният кабинет разчита да осигурява подкрепата на Австрия за присъединяването на България към Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
Към 1 януари 2022 г. регистрираните в Австрия български граждани са 35 888. Мандатът на досегашния посланик във Виена Иван Сираков е изтекъл и той е освободен на 4 август тази година.
В мотивите за предложението към държавния глава се казва, че ръководителят на дипломатическата мисия във Виена трябва "да е много добре запознат с политическото и икономическото развитие на страната и да притежава необходимите организационно-професионални качества за вземането на бързи и адекватни решения, водещи до всеобхватно осъществяване на целите на българската външна политика в двустранен и многостранен план". Десислава Ангелова Найденова-Господинова бе дълги години в мисията ни в Берлин, а след това стана шеф на отдел в МВнР по европейските политики. Преди това има опит в посолството ни в Лондон.