Военни от САЩ съобщиха във вторник, че руски изтребител е засякъл витлото на един от техните шпионски дронове и го е накарал да се разбие в Черно море в първия подобен пряк сблъсък между двете световни сили, откакто Русия нахлу в Украйна преди повече от година. Руското министерство на отбраната предложи различна версия, а посланикът на Москва във Вашингтон заяви, че страната му "разглежда този инцидент като провокация" с участието на американски дрон MQ-9 и руски изтребител Су-27.

Два руски самолета Су-27 извършиха това, което американските военни определиха като безразсъдно прихващане на американски шпионски дрон, докато летяха в международното въздушно пространство. Според САЩ руските изтребители са изхвърлили гориво върху MQ-9 - вероятно в опит да го заслепят или повредят - и са прелетели пред него с опасни маневри. 

След около 30 до 40 минути, в 06:03 ч. по Гринуич, един от изтребителите се сблъскал с дрона, което довело до разбиването му, заявиха американските военни.

"Всъщност тази опасна и непрофесионална постъпка на руснаците почти е довела до катастрофата и на двата самолета", заяви в изявление генерал от ВВС на САЩ Джеймс Хекер, който ръководи ВВС на САЩ в региона.

Руското министерство на отбраната отрече неговият самолет да е влязъл в контакт с безпилотния летателен апарат (БЛА), който според него се е разбил след "рязка маневра". То заяви, че безпилотният самолет е бил засечен близо до полуостров Крим, който Москва анексира от Украйна през 2014 г.

"Руските изтребители не са използвали бордовите си оръжия, не са влезли в контакт с БЛА и са се върнали благополучно на родното си летище", заяви руското министерство на отбраната.

Разказите за инцидента в Черно море, което наред с други държави граничи с Русия и Украйна, не могат да бъдат независимо проверени.

"Това е много деликатен етап в този конфликт, защото наистина е първият пряк контакт, за който обществеността знае, между Запада и Русия", каза Елизабет Брау, старши сътрудник в Американския институт за предприемачество във Вашингтон.

Посланикът на Русия във Вашингтон Анатолий Антонов беше извикан от Държавния департамент на САЩ, за обсъждане на случилото се над Черно море, съобщи говорителят Нед Прайс. Антонов заяви, че срещата му е била "конструктивна" и въпросът за възможните "последствия" за Москва не е бил повдиган, съобщи държавната информационна агенция РИА.

"Що се отнася до нас, ние не искаме никаква конфронтация между Съединените щати и Русия. Ние сме за изграждане на прагматични отношения в полза на руския и американския народ", каза Антонов пред американски медии.

Съединените щати, които са предоставили военна помощ на Украйна на стойност десетки милиарди долари, не са се включили пряко във войната, но извършват редовни наблюдателни полети в региона.