1-2 бучки захар в сутрешното кафе, малък десерт на обяд, желание за вафла в следобедните часове и шоколад пред телевизора... Разпознавате ли навиците си в това меню? Защо ви привлича сладкият вкус?

Сладките храни, както и мазнините, са най-привлекателни за нас, защото доставят много енергия и са необходими за оцеляването ни. Влечението към тях започва още в майчината утроба - бебето усеща нивото на глюкоза в кръвта или намаляването на гликемията, свързана при майката с чувството на глад. Мозъкът на човека свързва захарта с приятно чувство. Значение имат също навиците, изградени в детството, и индивидуалната чувствителност. Днес захар има в хляба, в доматения сос, в шунката и къде ли още не. Това изгражда вкус към този хранителен продукт и съответно влечение към него.

Колко захар е нормално да се консумира?

Когато приемането на сладко ни пречи да ядем други храни, това означава, че разумната граница е надхвърлена. Само 10% от дневната ни храна трябва да се състои от прости глюциди, което означава 50 г захар, иначе казано, 8 бучки. За сведение, в 1 литър готова подсладена напитка се съдържа еквивалентът на 20 бучки захар. Необходимо ли е да се лишаваме? Да, ако съществува медицински проблем като диабет или свръхтегло. Ако обаче теглото ни е нормално и се храним балансирано, няма нужда от стриктно ограничаване на захарта. Лишаването от това удоволствие не е добро решение, защото може да породи неудовлетворение и засилен подсъзнателен стремеж към сладко. Вместо пълно въздържание се препоръчва ограничена консумация. Може да се намали количеството захар в готварските рецепти и да се избягва трупането на бисквити и бонбони в кухненските шкафове.

Кога трябва да потърсим помощ? При състояние на тревожност с неволни натрапчиви мисли е необходимо да се окаже психологическа помощ, за да се потърсят корените на проблема и да се намерят разрешения срещу стреса, който тласка към консумация на сладко.

Има ли моменти, които са по-подходящи за сладки храни? Преди хранене сладкото нарушава апетита, след вечеря пък е излишно, защото вече достатъчно храна сме погълнали. Преди лягане сладкишите могат да доведат до кариеси. Най-добрият момент за малко сладко удоволствие е сутринта -

конфитюр или мед на закуска

чиято енергия лесно ще изгорите през деня. Ако имате силно желание за сладкиш или крем, консумирайте ги в малки порции веднага след хранене, защото гликемичният индекс ще бъде по-нисък, отколкото ако посегнете към тях между храненията.

Влияе ли начинът на хранене върху желанието за захар? Да, особено когато спазваме диети. Понякога решаваме да се лишим от спагетите на обяд и няколко часа по-късно се поддаваме на желанието за поничка. Отстраняването на спагетите, хляба и ориза от менюто води до липса на въглехидрати, които обикновено се компенсират с бързи захари, много по-проблемни за организма. Решението се състои в балансираното хранене - комплексни въглехидрати, съчетани със зелени зеленчуци. От голямо значение е редовното хранене в определени часове.
Могат ли подсладителите да заменят захарта? Те могат да помогнат да намалим количеството захар, което обикновено се консумира, но не могат да ни отучат от навика да ядем сладко. Не водят и до отслабване.

Нуждае ли се организмът от захар? Нашите предци на практика не са консумирали захар, десертите са били изключение, дори плодове не са хапвали всеки ден. При това не са се чувствали зле. Всъщност тръстиковата захар е от епохата на Ренесанса, а захарното цвекло се използва едва от ХVІІІ век! Днес ние сме свикнали със захарта, но организмът ни няма нужда от нея, за да функционира нормално.

Коя захар е най-добра? Медът, кленовият сироп и пълнозърнестата захар съдържат повече минерали от обикновената бяла захар. Кленовият сироп има много по-нисък гликемичен индекс от нея и може успешно да я замести за подслаждане на киселото мляко или палачинките. Това не означава, разбира се, че може да се употребява неконтролирано голямо количество от него. Както е известно, всичко е в мярката!