Веселин Пенгезов

Българският съд роди поредния скандал, който отново се оказа свързан с ДПС. Шефът на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов обяви, че Делян Пеевски - една от пионките на Ахмед Доган, го притискал по определени дела. Това той разкри обаче едва сега, когато мафията в съдебната система реши да го изплюе от схемата и да го хвърли на медиите. „Не мога да повярвам, че ми се случва това. Но в тези географски ширини всичко е възможно", заяви г-н Пенгезов, когато стана ясно, че му е повдигнато обвинение. Цялата история започна в момента, в който той обяви, че ще се кандидатира за втори мандат като председател на Софийския апелативен съд. Веднага след това се разбра, че прокуратурата ще му повдигне обвинение. Съдия Пенгезов побърза да даде пресконференция, на която каза, че атаката срещу него не идвала от хората, които командват в България, а от Делян Пеевски. Макар за всеки уважаващ себе си отговорен човек в страната да е ясно, че Пеевски е точно представител на най-управляващите.

По определени дела магистратът е получавал „съвети", които идвали от Пеевски. Пенгезов даде за пример делата срещу Октай Енимехмедов, който направи опит за покушение срещу Ахмед Доган. А също срещу бившия депутат от ДПС Митхат Табаков, който влезе в затвора за 5 години заради неизгодна сделка като кмет на Дулово. По думите на Пенгезов препоръките обикновено пристигали от един човек, ,,който разпределя баницата в момента в държавата. Делян Пеевски се казва." ,,Примерно ми е казвано, че би било добре Митхат Табаков да бъде оправдан", разказа Пенгезов. Той обясни, че това е било нещо като „съвет". „Съветниците" му казвали още, че ако стане нещо, ,,втори мандат ще видя през крив макарон". По делото срещу Октай Енимехмедов пък му ,,съобщавали", че е неправилно решено.

За всички в България е ясно, че съдия Пенгезов никога нямаше да изплюе името на Пеевски, ако не му беше повдигнато обвинение. Също е ясно, че той не е поборникът за независима съдебна система, а част от статуквото, но по една или друга причина е бил изритан от него.

Обвинението срещу Пенгезов бе повдигнато от военната прокуратура. Причината е, че следствието е и срещу председателя на Военноапелативния съд Петър Петков. Двамата са разследвани още от 2010 година за неправомерно изразходване на евросредства за изграждане на информационна система за военните съдилища. Европроектът е от 2008 г., когато Пенгезов е шеф на Военноапелативния съд. След като той оглавява Софийския апелативен съд, работата е продължена от Петков, който заема мястото му във Военноапелативния съд. От оплакванията на Пенгезов се разбра, че той през цялото време е бил в течение на разследването, но очевидно разследващите са го успокоили, че няма да го притесняват. Иначе едва ли би се кандидатирал за шеф на съд - длъжност, която е несъвместима дори със съмнения за злоупотреби. Съдия Пенгезов каза, че малко преди да издигне кандидатурата си, се срещнал с главния прокурор Сотир Цацаров за нещо като последна спявка. Попитал го дали въпросното разследване няма да застраши кариерата му, като прерасне в обвинение, а г-н Цацаров го успокоил, че няма. Но се случило тъкмо това. Случаят с Пенгезов стигна до световните медии. Австрийският ,,Дер щандарт" разказа в своя статия за обвиненията и похвали главния прокурор Сотир Цацаров за действията му срещу корупцията. В България обаче и действията на Цацаров не се приемат еднозначно. Странните му активности в точно определени политически моменти (като например по времето на последните парламентарни избори), които са в унисон с интересите на ДПС, са най-малкото съмнителни.

Веднъж хвърлен на медийните псета, Пенгезов трябваше да преглътне целия им любим асортимент. Както досега BG журналистите не се занимаваха с него, така в мига, когато той вече стана безопасен, понеже е ясно, че е бита карта, го подхванаха най-подробно. Пресата тутакси ,,откри", че съдията живеел в твърде голяма къща, която не би могъл да си позволи с магистратската си заплата. Той опита да се оправдае, че ползвал имота под наем срещу 900 лв. на месец, но твърде късно - ,,разкритието" вече беше тиражирано масово. А и прокуратурата намекна, че ще провери как стоят нещата около въпросния имот. Услужливите медии припомниха сега, че дъщерята на съдия Пенгезов била получила парцел на морето като крайно нуждаеща се. Самата тя се отказа от недвижимия имот. В България обаче има още куп съдии, чийто роднини са в нужда и поради това са получили терени на морето. Никой друг не е върнал парцела си, а някои от тях дори си построиха къщи и хотели на първа линия до плажа.

BG VOICE вече писа, че раздаването на тези парцели е само единият от методите, чрез които ДПС контролира България. Най-важният за Ахмед Доган контрол е този в съдебната система. Босът от сараите разполага там с N на брой свои представители, които кадруват във Висшия съдебен съвет (ВСС). Доган не ги командва директно, а ги е поставил на дистанционно управление посредством пионките си. Бащата на жената, от която Делян Пеевски има дете - Васил Петров, ръководи например комисията по дисциплинарни производства. ВСС на няколко пъти дори имаше възможност лично да защити Пеевски - първо като по спорен начин запази мястото му в столичното следствие, след като стана депутат, а после и като отказа да разкрие информация за статута му като магистрат. Затова случаите - като този с Пенгезов - не са плод на борбата на Сотир Цацаров с корупцията, както наивно се заблуждава австрийският "Дер щандарт", а наказателна акция за онези, които са били наредени на хранилката на Доган, но явно не са благодарили както трябва за манджата.