Домът в Рупите, където петричката пророчица Ванга прекара последните си години, след 18 г. отново отвори врати. Това стана на християнския празник Благовещение във вторник. Това е един от най-тачените от Ванга празници, защото името Вангелия в превод от гръцки означава "блага вест". Някои казват, че то е предопределило и съдбата й. На този ден се смята, че архангел Гавриил възвестява на Дева Мария, че ще роди от плът очаквания спасител на човечеството Исус Христос. Може би точно заради името си леля Ванга е донесла благата вест на много семейства, че ще си имат детенце. По неофициална статистика пророчицата е кръстила над 7,000 бебета, които са се родили благодарение на нейните думи. Точно тези родители са и най-многобройните посетители на църквата ,,Св. Петка" и манастирския комплекс в местността Рупите, които продължават да идват години след смъртта й.

,,Целият манастирски комплекс, който фондация ,,Ванга" изгради, е направен за обикновените хора. Затова избягваме да правим пищни тържества. Така и във вторник имаше само водосвет и след това всеки можеше да влезе в къщата. Никого не каним специално. Всеки, който иска, е добре дошъл, да заповяда", каза управителят Серафим Иванов.

Години наред хилядите посетители обикаляха около запечатаната къща и надничаха през прозорците, за да видят къде е живяла Ванга. ,,Непрекъснато хората ни питаха кога ще може да влязат. Любопитни са да видят обстановката и това е разбираемо. Ето сега вече ще може да се влиза", допълниха от фондацията. Празникът във вторник бе в дните на пости, затова благоевградчанката Катя Христова обясни, че за 20-годишнината на храма през октомври ще донесе агне. ,,Всяка година правя това като благодарност. Със съпруга ми нямахме дълги години деца. Лекарите искаха да ме оперират. Когато за първи път дойдох при Ванга, още от вратата ми каза: ,,Па ли ке ревеш? Тези лекари от годна те направиха негодна. Нема да даваш да те режат." Послушах я и след година ни се роди момиче, вече е на 18 г.", казва жената.

Леля Верка от санданското с. Дамяница пък още щом времето се стопли, идва с приятелки на Рупите. Сядат в красивия парк и си спомнят срещите с пророчицата.

,,Често съм се допитвала до леля Ванга и винаги ми е помагала. Все за болести съм била при нея и ето, вижте на кои години съм! За първи път бях тук заради момченцето ми. Беше на 4-5 годинки, а още се напикаваше. Обиколих кои ли не доктори и накрая - хайде при Ванга", спомня си тя. Тогава Ванга  казала да не се притеснява. След пубертета синът й ще се оправи и няма да има и помен от проблема. Така и се случило. ,,Днес синът ми е на 48 г., жив и здрав мъжага", допълва пенсионерката. 

Малката къщичка в местността Рупите е построена през 1970 г. от Строителни войски. Ванга винаги е твърдяла, че мястото в подножието на вулкана в Кожух планина е свято и излъчва неповторима енергия. Казвала е, че там е имало богат и красив град, който обаче бил залят и унищожен напълно от лавата на изригналия вулкан. В тази местност Ванга е смятала, че може да се усамоти, да си почине и да се зареди с енергия. Там са и горещите лековити минерални извори. ,,Парите на намиращия се на Рупите горещ минерален извор са въздишките на починалите под вулкана Кожух",  казвала Ванга пред близки.

След построяването на малката къщичка тя пътувала всеки ден от Петрич дотам, за да приема посетители. Вечер се прибирала да нощува в града. В последните няколко години преди смъртта си останала постоянно да живее на Рупите. На същото място по нейна заръка и под нейно ръководство бе построена и църквата ,,Св. Петка Българска". Веднага след смъртта на Ванга през 1996 г. къщата на Рупите бе заключена. След дълги спорове и административни разправии преди година домът бе предоставен на фондация ,,Ванга". В същото време всички мебели, посуда, лични вещи, дрехи, завивки, подаръци и др. бяха предадени на музея в Петрич. ,,Въпреки дългите години, в които къщата бе затворена, вещите са останали недокоснати от времето. Всичко е запазено, като дори вълнените дрехи, покривки, ресначи са останали невредими от молците и влагата", казва управителят на манастирския комплекс Серафим Иванов.

През ноември м.г., когато обзавеждането бе извадено и предадено на музея, фондацията започна ремонт. ,,Наложи се да оправим таваните и стените. Подменени бяха някои керемиди по покрива, но като цяло сградата бе запазена. Дървената ламперия по стените си остана същата, не се наложи да я сменяме", допълниха от фондацията. Оттам смятат, че автентичните вещи на леля Ванга би трябвало да си останат в къщата. ,,Приехме ги точно по опис - 1,411 броя. Сред тях най-много са подаръците от признателни хора - детски играчки, икони, сувенири. Съхраняваме ги в специално помещение с климатизация и охрана от СОТ", каза директорът на музея в Петрич Сотир Иванов.

В града е другата къща на Ванга, която през 2008 г. отвори врати след ремонт и сега е музей с над 3,000 лични вещи на пророчицата. С тези от дома в Рупите ще се правят тематични изложби. ,,Ще покажем например ,,Иконите на Ванга", ,,Подаръците на Ванга" и т.н. За нас всяка вещ е ценност, чрез която може да се докоснем до духовния мир на пророчицата", обясни музейният шеф. Казва, че за миналата година посетителите на музея са били над 17,000. Във вторник за първи път хората можаха да видят пълно копие на обзавеждането в къщата  на Рупите. ,,Възстановили сме всичко в коридорчето и трите стаички в напълно оригинален вид. Имаме достатъчно архивни снимки, по които досега сега работихме. Леглата, гардеробът, масичките, миндерът, камината са абсолютно същите. ,,Бялата" стая отново е с белите мебели. Изработи ги местна фирма, като спази изискванията ни за автентичност", обясни Серафим Иванов. 

Няма да има входна такса за желаещите да влизат, така както режимът е свободен и за разглеждане на манастирския комплекс. Няма да има и специален пропускателен режим, въпреки че пространството в дома е тясно. Разчита се, че хората сами ще си създадат организация и при по-големи групи ще влизат поетапно, без да се налага специално някой да ги напътства. Около вещите ще има поставени въженца, за да не се пипат. Затова мераклиите да си полегнат в леглото на Ванга например няма как да го направят. Дори зелената пейка и масичката пред къщата са си същите. Във всяка стая ще бъде поставена и архивна снимка, за да се види, че няма разминавания при възстановяването.

Интересно е, че прозорците на къщата са направени така, че да се отварят навън. Още при строителството те са проектирани по този начин, за да може, когато са отворени, сляпата пророчица да не се удря в тях. Точно това дало възможност в годините след смъртта периодично да се отварят за проветряване. Освен дома фондацията е обновила и помощната постройка с две стаи край чешмата, където също понякога Ванга е приемала посетителите.

Тони Маскръчка

В следващия брой - още свидетелства за Ванга