Борислав Сарафов, зам. главен прокурор

Можем само да гадаем как ли изглежда един ден в сараите на Ахмед Доган. Най-вероятно придворните му кукли на конци се изреждат на аудиенция като при височайши бос, отчитат изпълнението на поставените задачи, представят документи за преведените пари в империята му и чакат спускането на нови заповеди. Какво пък става с тези, които са се отклонили от правия път? Дали Доган не им съобщава: ти ще се самоубиеш; ти изчезваш от очите ми в емиграция; ти ще живееш, но ти прибирам всички имоти и фирми? Нещо подобно ще да се е случило миналата седмица с една от най-знаковите пионки на боса от сараите - банкера Цветан Василев. Неговата Корпоративна търговска банка (КТБ) бе касичката, чрез която бурмичките в Догановата империя работеха безотказно. Банката даваше необезпечени заеми, финансираше всякакви приумици на вожда, създаде от едното нищо цяла скъпа телевизия (ТВ7) и още по-скъпа партия („България без цензура"). За да се захранва пък, Доган и подопечните му политици от ДПС и БСП (сега) и ГЕРБ (при предишното правителство) наливаха всичката държавна пара на България в тази именно банка. Там бяха сметките на фирмите, в които правителството има контролен пакет акции, на министерства, подопечни на Доган общини и на всички онези частни дружества и компании, които гравитират около сараите. Впрочем именно по това можеше да се разбере коя фирма е част от кръга на Доган - ако държи парите си в Корпоративна търговска банка. Всякакви съмнения, че банката е един балон, който може бързо да се спука, след като е раздавала толкова много кредити със съмнително обезпечение, бяха надлежно разсейвани от подчинения на ДПС държавен апарат най-вече в лицето на БНБ и Главната прокуратура, оглавявана от Сотир Цацаров, който десетки пъти вече доказа лоялността си към баш боса на държавата.
Но така бе до миналата седмица. Свадата между БСП и ДПС, довела до края на сегашното българско правителство и до предстоящите през есента предсрочни избори, повлече след себе си и други големи скандали, отекнали и сред Догановите кукли на конци. BG VOICE вече обясни, че причината за краха на кабинета ,,Орешарски" не е политическа, а чисто икономическа - невъзможността на БСП и ДПС да разпределят комисионите от руския проект за газопровод ,,Южен поток". Като следствие от това, но без да е ясна конкретната причина (защото както във всяка мафия, така и откъм империята на Доган информацията е оскъдна) босът от сараите реши да се саморазправи с човека, който през последните години свърши най-много мръсна работа - Цветан Василев. Традиция при големите босове е те лично да не си цапат ръцете, а с мръсните поръчки да се натоварват различни пионки. Така и в случая с наказанието над Василев като изпълнители на светло излязоха други, не Доган.
Най-напред на най-кресливите медии бе удобно подшушнато, че Василев бил поръчал убийството на Делян Пеевски. И те очаквано го разтръбиха нашир и надлъж. Официална информация обаче така и не постъпи отникъде. Затова пък прокуратурата с удобното мълчаливо съгласие на главния прокурор Сотир Цацаров извърши показна акция в сградата на телевизия ТВ7, където са офисите на няколко фирми, пряко контролирани от Василев. Те бяха отарашени, дали изобщо нещо е намерено въобще не е важно. Значим бе ефектът - всички телевизии излъчиха репортажи за обиските.
Ден по-късно бяха арестувани трима души, за които вече официално бе обявено, че е трябвало да убият Пеевски. Поръчител отново не бе споменат. Сагата с тях трая от ден до пладне - съдът ги пусна, понеже не намери никакви доказателства за вината им. Нещо повече - магистратите не им наложиха дори елементарна мярка за неотклонение - подписка, каквато се налага в най-стандартния случай. Подир което човекът, с чийто подпис бе извършен целият този цирк - зам. главният прокурор Борислав Сарафов, подаде оставка. Явно натискът върху него да изпълнява поръченията от сараите е бил толкова голям, че нервите му не са издържали.
,,Твърденията за опит за убийство на Пеевски са не просто фантазия, а научна фантастика", каза адвокат Николай Хаджигенов, който защитава един от тримата обвинени мъже. Той подчерта, че името на клиента му не фигурира в материалите по делото, нито се споменавала думата „убийство". ,,Всички детайли около замисляното престъпление липсват в материалите, събрани от прокуратурата, но се тиражират в медии, близки до Пеевски. Допускам, че именно депутатът от ДПС или някой негов близък е поръчал арестите. Прокуратурата е маша на политици и бизнесмени, има трайна практика за скалъпване на обвинения", каза защитникът.
Някъде по това време се разбра, че банкерът Василев е напуснал пределите на България и не е ясно дали въобще ще се върне. По-вероятно е да не го направи. В негово отсъствие банката му започна да се срутва. Откъм правителството, като по сценарий, бе съобщено, че държавата вече изтеглила голяма част от парите си в КТБ. Това се правело уж за да се диверсифицират банките, които държавата използва. Но пък бе казано точно в момента, когато бе започнало отмъщението Доганово. Сетне щафетата отново бе поета от хората на Цацаров. Те привикаха шестима отговорни служители на банката на разпит. Не бе казано какво са ги разпитвали, но това не е и важно. Когато мафията отмъщава, е нужно зрелище.
Следващият ход бе и частните фирми и компании от империята на Доган да изтеглят парите си от КТБ. Най-знаковата сред тях - ,,Булгартабак", го направи в началото на седмицата. Медиите от кръжеца на Доган (в България ги наричат още медии от групата на Пеевски) също не стояха безучастни. От миналия петък там започна истинска кампания срещу КТБ и шефа й. От ,,разследвания" какъв огромен мафиот е той до ,,невинни" съобщения, че дребните вложители в КТБ били разтревожени и се тълпели пред офисите. Няма по-лесен начин да катурнеш една банка от това да накараш всички да изтеглят парите си от нея.
Самата банка, усетила, че е поръчана, направи отчаян опит да се спаси. Нейни представители заявиха, че Делян Пеевски имал теглени заеми, които не обслужвал. Но понеже го заявиха прекалено възпитано, пък и не казаха нещата с истинските им имена - че поръчката идва директно от Доган, та малцина ги чуха. Засега самият Цветан Василев пази мълчание и действа от разстояние. Това, което прави, обаче навежда по-скоро на мисълта, че самият той не е наясно с катастрофалното положение, в което се намира. Наместо да спасява себе си, семейството си и малкото пари, които са му останали, Василев опитва да възвърне влиянието си там, където това повече никога няма да му бъде позволено. Просто защото законите на мафията са такива. За 30 юни е насрочено общо събрание на акционерите на ,,Булгартабак", която от няколко години бе превзета от империята на Доган. КТБ, която бе изместена в ръководството от Делян Пеевски, поиска на това събрание да се гласува и смяна на целия борд на директорите. Целта вероятно е по някакъв начин да се отстранят оттам хората, представляващи интересите на Ахмед Доган. Логично в държава, където Доган е главният командир, това няма да се случи. Във вторник Агенцията по вписванията отказа да обяви допълнителните точки, в дневния ред, поискани от банката. С което опитът на Василев удари на камък. В същия момент съдебно решение пък блокира в полза на Делян Пеевски (разбирай Доган) почти всички останали дружества, в които КТБ има капитал.
Следващият ход на Доган би трябвало да е от името на БНБ, която да отнеме лиценза на КТБ. Дали ще се стигне дотам - предстои да видим. Впрочем, дори това да се случи и КТБ да стане първата след Виденовия крах банка, срутила се по време на валутен борд, това съвсем не значи, че Доган ще се спре дотам. Крайната точка може да е убийството на самия Цветан Василев.
Осъзнава ли той, че животът му е в опасност, дава ли си сметка срещу какъв човек се е изправил, след като години наред му е служил? Изглежда не. Което показва само колко е капацитетът на хората, които Доган отлично си е подбрал за кукли на конци.