Най-важният мит от гледна точка на съвременността е, че днешна Русия има някакъв дял за българското освобождение и създаването на Третата българска държава. Този мит се напасва с другия мит – за прословутите две освобождения. По този начин българското освобождение се напасва към събитията от 1944-1945 г., които според съвременната руска трактовка са един вид освобождение от фашизма.

Това заяви в интервю за БГНЕС доц. д-р Светослав Живков от Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. С него разговаряме за митовете около Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и създаването на Третата българска държава.

„Митовете имат чисто политически измерения. Този за двете освобождавания обслужва съвременната руска външна политика“, заяви доц. Живков.

Той разясни, защо според него този мит има много малко общо с действителността.

„Империята на Романови, която започва Руско-турската война, няма нищо общо институционално с днешна Русия. Последната е наследник на СССР. Октомврийската революция през 1917 и успехът на болшевиките ликвидира онази Русия, която имаше принос за българското освобождение“, обясни доц. Живков.

Днес ние наблюдаваме как президентът Путин и групата около него се опитва да напасва разказа за българското освобождение със събитията от Втората световна война.

„Всичко това се използва от руската пропаганда в България и ние сме свидетели на позорни изяви, комбиниращи християнски символи с портрети на Ленин, Сталин, петолъчки и сърпове и чукове“, заяви историкът и подчерта, че това няма нищо общо с българското освобождение.

Според него много са факторите ние да продължаваме да сме в плен на тази митология.

„Без да се опитвам да ги градирам един от важните фактори е традиционното българско русофилство. Това русофилство не е толкова политическо, а е на ниво човешки възприятия. От него различните кръгове управляващи в Русия по различно време са се възползвали за постигането на своите цели“, отбеляза историкът. Той даде и конкретни примери. Един от тях е прословутата Соболева мисия в края на 1940 г. „Тогава се използва русофилството с цел страната ни да стане съветска република. По-късно по време на комунистическия режим това латентно русофилство също беше експлоатирано по един доста ефективен начин. В наше време наблюдаваме макар и не същата, но подобна политика“, заяви историкът.