Неочакван проблем се появи на пазара във Великобритания. Празни щандове, криза за домати и ограничение до максимум три бройки на клиент. Такава е ситуацията в почти всички най-големи супермаркети на Острова, а причината е липса на доставки. Ситуацията е идентична в цяла Великобритания, съобщава БНТ.

Вместо обичайното изобилие от плодове и зеленчуци от цял свят, сега под иначе ниската за британския стандарт цена от 1 паунд - или около 2.30 лв - има само празна касетка. 2-3 са останалите марули, които се продават за 65 пенса, една единствена краставица за 75 пенса очаква своя бъдещ собственик. Макар и прилични, тези цени се струват силно завишени на свикналите на евтини продукти британци. "Никога не съм виждал толкова дълго време да се задържат рекордно високи цени, при това на редица стоки", каза Тим О'Мали, асоциация на британските търговци. Причина за липсващите и за поскъпналите стоки е липсата на доставки от обичайните вносители за Острова - Испания и Мароко. "В известен смисъл там нямаха есен. Сезоните преминаха директно от горещо лято към смразяващ студ. Такива екстремални температурни разлики очаквано се отразяват и на реколтата", каза Тим О'Мали, асоциация на британските търговци. Сушата и рязкaта смянa на температурите, довели до слабата реколта принудиха Мароко да избира кой пазар да продължи да обслужва.

Страната временно забрани износа за държави от Африка, в опит да продължи да задоволява европейските си клиенти.

Лошото време там, обаче, доведе и до отмяна на фериботи, които е трябвало да доставят така чаканите свежи плодове и зеленчуци. В резултат големите британски вериги прибегнаха до крайни мерки - ограничение на броя продукти. Клиентите на Теско, Сейнсбъри, Асда и други вериги могат да си купят по до 3 домата и 3 краставици. Сходна е ситуацията с марулите, чушките, броколите и карфиола. Търговците са поставили бележки, с които се извиняват за причиненото неудобство и обещание до седмица-две ситуацията да се разреши.